Det fikk de etter at Nato-instruktør Knut Malin og reindriftsutøver Johan J. Eira, fra Máze hadde ordnet «the pool» - bassenget som deltakerne på polarmedisinkurset fikk teste seg i etter ei hel uke med arktiske utfordringer.

KULDESJOKK: Her er en til av de tøffe damene som ikke lot være å prøve seg på et skikkelig kuldesjokk. To av dem som badet før avisens utskremte mistet følelsen i tærne var helt rolige, men den tredje hadde noe nært panikk - og det kan man se på Altapostens Facebook-side. Foto: Magne Kveseth

Forsøk å bevare roen

– Kuldesjokket kan egentlig ikke kontrolleres, men det aller viktigste hvis du går gjennom isen og havner i vannet slik som her, er å holde seg rolig. Få kontroll over pusten, forsøk å puste så rolig som mulig, ikke kav og mas, men forsøk å få pulsen ned, sa instruktøren Ben Cooper, etter at han la seg rolig til ved kanten av bassenget.

– Har du skjegg som meg, så legg for all del ikke hodet ned på isen, for da fryser du fast med en gang, sa han, før han demonstrerte hvordan man trekker seg opp av vannet og ruller seg inn på «tørt land».

Nato-instruktør Malin sa ekstremmedisineren hadde særs god selvkontroll og holdt en skikkelig saklig og god orientering i isvannet.

INSTRUKTØR: Knut Malin i firmaet Arctic Light Adventure kan iskulptrening. Årlig lærer han NATO-styrker å gå i råka med ryggsekk, NATO-plank og våpen. Foto: Magne Kveseth

– Andre ville kanskje hakket tenner og begynt å kave seg opp, men han var veldig dyktig, sier Knut Malin, instruktør med lang fartstid fra Forsvaret.

I invitasjonen til kurset før påmelding blir det gjort klart at dette er en uke med «Polar Medicine», levert av teamet som har kompetanse på kulde, overlevelse og høyder, og føler du deg supermodig skal du ta med deg badedrakta til kaldvannstesten. Og det var kvinnene som var de tøffeste og heiv seg uti. Kun den mannlige instruktøren benyttet sjansen til å forfryse seg.

BASSENGGUTTA: Knut Malin og Johan J. Eira fra Maze sagde hull i isen på Lombolaen like ved hyttene vest for E45. Foto: Magne Kveseth

En opplevelse

Deltakerne på dette kurset, som har vært arrangert nærmere 10 ganger med hovedkvarter hos Maj Lis Klingan på Suolovuopmi fjellstue, hadde en skikkelig utfordring på nest siste kursdag.

«Hva gjør du hvis isen brister og du havner i vannet?»

Utfordringer innen førstehjelp og medisinsk bistand under ekstreme forhold, er mye av hovedideen bak kursene i arktisk medisin. I invitasjonen til å melde seg på og delta skriver World Extreme Medicine dette: «Har du noengang vurdert å arbeide i samband med en vinterekspedisjon, polarekspedisjon, skipatrulje eller rett og slett vil ha en opplevelse for livet, så er dette kurset for deg.»

Den uka kurset pågikk kunne meteorologiske melde om minimumstemperaturer mellom 33,4 grader den dagen de kom til Suolovuopmi og hele 36 minus da de skulle overnatte ute. På avreisedagen hadde termometeret steget til 14,7, ifølge yr.no sine data.

Gruppen på 14, som ble ledet av de fire engelskmennene Matt Edwards, Ben Cooper, Chris Imray og Zac Poulton, besto av seks briter, en ire, en australier, en brasilianer, en mexikaner, en danske, en svenske, en nederlender og en sveitser. Leger, sykepleiere og annet helsepersonell deltok.

Bitende

– Vi hadde laget bassenget halvveis klart dagen før denne øvelsen skulle gjennomføres, men siden temperaturen på natta gikk ned under 30 minus, så nådde deler av bassenget å fryse til dagen etter. Tro det eller ei, den nye isen var nærmere 15 centimeter bare over natta, sier Knut Malin i selskapet Arctic Light Adventure, som er lokal tilrettelegger for spesialkurset.

– Da vi ordnet bassenget neste dag var det solskinn og rundt 17 minus, men straks sola gikk ned og deltakerne kom marsjerende fra fjellstua hadde temperaturen sunket til minus 23, så det bet rimelig godt i nesa på de fleste, sier Malin. Selv har han lang praksis fra å trene NATO-styrker å gå gjennom isen, da med ski på beina, AG over brystet og ryggsekk på ryggen.

– Instruktøren ved dette kurset, Ben Cooper var veldig proff, kunne Malin melde.

Før han slapp seg ut i vannet stilte han deltakerne noen spørsmål, for å forsikre seg om at «badingen» var veloverveid. Hjelpemannen til Knut Malin, Johan fra Máze skuflet sørpe fra overflaten hele tiden, for det la seg nesten snerk på vannflata før deltakerne hoppet uti.

– Hvor kaldt tror der det er i vannet, ville instruktøren vite?

– Null grader, kom det fra en.

– Null grader er det på isen der jeg står, men vannet holder mest sannsynlig mellom en og tre plussgrader, så det bør ikke være så kaldt med tanke på at det er 23 minus i lufta, fleipet Cooper.

Snøhule - gravd selv

Kurset tar ellers for seg hvordan man skal klare seg uten skader når det er kaldt, høyt over havet eller så mye snø at man må grave seg ned

– Deltakerne fikk tilbud om å ligge ute en vinternatt, for å si det slik, men de måtte først grave snøhula si selv. Her var det likevel alternativ som å overnatte i en av de to oppvarmede Venorgammene, men omtrent halvparten sov i snøhule, forteller Knut Malin. Kurslederne er leger som har brukt mye tid på å utforske polare miljøer og som også har vært på klatreekspedisjoner i svimlende høyder.

Kursdeltakerne har fått lære gjennom å gjøre ting selv, kjøre scoooter, hundespann, bygge snøhuler, lære om skred og skredfarer, samt fått forelesninger om kaldt vær, høydemedisin og deltatt i redningsscenarier.

At kurset er godt rennomert er det liten tvil om, for det var fulltegnet nesten før det ble annonsert. Detaljene i programmet og hvilke forutsetninger som kreves for å delta synes å være nitidig gjennomgått av ledelsen. Det finnes lister over hva man skal ha med seg av klær og utstyr, hvilke typer forelesninger man får tilbud om hvor mange poeng man scorer på en spesiell liste for å ha deltatt i dette kurset.