Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, sier til Altaposten at hun ikke er enig i advokat Kjetil Nilsens analyse om at håndteringen av «våpensaken» er egnet til å skade folks tillit til politiet.

– Litt av problemet i denne saken var at han som svarte (lensmann Øyvind Lorentzen red. anm) ikke hadde tilstrekkelig innsyn i saken. Han hadde ikke satt seg inn i saken før han svarte. Jeg var selv ikke tilgjengelig før onsdag morgen, og kunne derfor ikke bidra med kommentar. Men min policy er at jeg helst skal prøve å gi så mye informasjon som mulig, uten å identifisere folk eller at det på andre måter går på bekostning av folks personvern, sier hun.

Våpenbruk ikke noe å skjule

Mandag avviste lensmannen at det hadde vært trukket våpen, i kommunikasjon med Altaposten tirsdag ble dette ikke korrigert. Først onsdag, overfor iFinnmark, ble det feilaktige inntrykket korrigert.

– Hvorfor ble det ikke tatt skritt fra deres side for å informere Altaposten og våre lesere om at den informasjonen som ble gitt mandag var feil?

– Jeg har ikke vært gjort kjent med saken før onsdag morgen, da jeg har vært på reise i Russland uten tilgang til aviser. Øyvind var ikke tilgjengelig i går, onsdag, og jeg svarte avisa da det var behov for å få på plass et mer nyansert bilde.

– Men på et tidspunkt har Lorentzen uttalt seg til iFinnmark om dette, og har dermed visst og hatt anledning til å korrigere bildet overfor oss. Hvorfor ble ikke dette gjort?

– Jeg vet ikke hvorfor han har valgt å gjøre det slik.

– Kjetil Nilsen spør om dere bevisst velger å «sitte stille i båten» for å håpe at saken roer seg og «blåser over»?

– Jeg ser ikke på det som at våpenbruken har vært noe særlig å sitte stille i båten over. Så nei, det gjør vi ikke.

Løste oppdraget på en god måte

Hætta forsvarte onsdag at den ene polititjenestemannen trakk våpen mot den ene av de to ungdommene.

– Nilsen hevder din versjon umulig kan stemme, hva tenker du om det?

– Det får Kjetil Nilsen mene hva han vil om, vi har tydeligvis forskjellig oppfatning av videoen.

– Har du snakket med politifolkene?

– Nei, det har jeg ikke nådd. Jeg ser heller ikke noen grunn til at jeg skulle snakket med dem, de har vært ute på et rutinemessig oppdrag som de har løst på en god måte.

– Kunne man unngått våpenbruk, ut fra prinsippet om mildest mulig inngrep?

– Det er det politibetjenten gjør, som jeg ser det. Dette er en veldig god måte å løse oppdraget på, der man klarer å nedskalere situasjonen ved å legge våpenet tilbake i hylsteret. Det er ikke en selvsagt ting at man evner å nedskalere en situasjon slik som han gjør her.

– Oppskalerer han ikke situasjonen i utgangspunktet, ved å trekke våpen?

– Det er en ganske oppskalert situasjon allerede. Og i en slik uavklart situasjon, hvor også de som det er utøvd vold mot befinner seg på samme adressen, så synes jeg faktisk at det dette er en god måte å løse og få kontroll på situasjonen.

– Du ser altså ingen grunn til å kritisere måten situasjonen ble løst på?

– Nei.