Kraftsalven kommer fra formannskapsmedlem for SV i Loppa kommune, Hans Roald Johnsen. Han mener fiskebruket i Bergsfjord er urettmessig stengt av Mattilsynet etter inspeksjonen den 7.mars.

Må samarbeide

– Det er tydeligvis ikke slik jeg trodde, at Mattilsynet skulle være en medspiller med dem som driver kjøp og salg av fisk. Her i Bergsfjord virker det som om Mattilsynet er en motspiller som har oppført seg på en måte som er helt bak mål, sier Johnsen.

Han sier videre at han har snakket med ansatte på bruket, og de beskriver en tone fra kontrollørene som ikke hører hjemme blant offentlig ansatte.

– Her virker ikke å være noen forsøk på å samarbeide med stedlig ledelse for å få ting på stell, kun å finne noe å ta dem for - og i dette tilfellet er det nevnt at en fisk har ligget på gulvet, som jo ikke er noen dødssynd, for deretter å bli tatt opp og sendt videre i produksjonen.

– Dette er noe som skjer over alt, fisken ligger noen ganger også på dekket på fiskebåtene og fiskerne skifter ikke nødvendigvis fottøy fra de trekker garna til de levere fisken, så dette holder virkelig ikke, sier en opprørt SV-politiker. Han legger til at fisken spyles både foran og bak før den sendes ut av bruket.

Hans Roald Johnsen kom til Bergsfjord i 1956 som seksåring, faren rodde fiske og ungene tilbrakte mye tid på fiskebruket fra tid til annen.

Seksjonsleder for fisk og mat i Mattilsynets avdeling i Finnmark, May-Tove Iversen sier Mattilsynet gjør jobben de er satt til.

– Vi har hatt jevnlig kontakt med virksomheten i perioden de har hatt betinget godkjenning, der vi har veiledet blant annet med internkontrollsystemet. Det er ellers virksomhetens ansvar å drive etter regelverket, og vi må si fra når vi ser at de ikke gjør det, svarer Iversen.

Skal følges

Johnsen er ikke uenig i at man må ha hygieneforskrifter og at de må følges. Han mener likevel at stengingen er helt feil

– Når man vet at dagens produksjonslokaler er som en konsertsal å regne i forhold til i gamle dager. Ingen har, så vidt meg bekjent, blitt syke av å spise fisk fra Bergsfjordbruket. Så jeg finner Mattilsynets stengning av bruket helt uten rot i virkeligheten.

Han reagerer også på at Mattilsynet har anmerket rot og bygningsmessige utfordringer knyttet til brukets andre etasje hvor det bor arbeidere.

– Dette er litt underlig all den tid det ble godkjent allerede etter Mattilsynets besøk i september i fjor, sier Hans Roald Johnsen.

– Mattilsynet må være en medspiller og ikke en motspiller, og det kan ikke være i noens interesse at de bare er ute etter å finne feil og ikke er der for å gi veiledning om hva som kan gjøres annerledes. Stengningen av bruket nå er rett og slett en tragedie for fiskerne, sier Johnsen.

– Det får stå for hans regning. Våre inspektører har gjort jobben sin og vi hadde to erfarne inspektører der og de to var enige i saksbehandlingen, sier seksjonsleder May-Tove Iversen i Mattilsynets seksjon for fisk og mat i Finnmark.