– Ja, så vidt jeg har forstått er dette første gang at en statsminister møter oss kvener, sier Grete Alise Nilima Monsen, leder for Alta Kvenforening, lokallag av Norske Kveners Forbund. Og det var en travelt opptatt, men svært glad leder vi pratet med, under et døgn før statsministerbesøket.

– Det er kjempeflott at Erna ønsker å møte oss, og det på selveste Kvenfolkets dag 16. mars. Det er stort, sier Nilima Monsen, som forteller om en prosess hvor det var forbundet som tok kontakt med statsministerens kontor, og som spurte om det var mulig å få i stand en samtale med Solberg.

Si noen ord til kvenene

Kvenforeningen og kvenforbundets samtaler med statsministeren vil skje på Alta museum, hvor Erna blir sentral blant annet i avduking av tjæremilemodell og utstillingen «Fururøtter og Altas kvenske røtter», om tjærebrenning samt kvenenes historie i Alta.

– Erna skal få en fin omvisning, og vi håper hun vil si noen ord i anledning åpning av kvenfolkets dag, sier lederen, som bekrefter at de har sett fram til besøket etter at det for kort tid siden ble kjent. Foreningen trenger all den synlighet de kan få, sier hun.

– Vil dere ta opp mer kritiske hjertesaker med statsministeren?

Sårt tema

– Jeg håper at forbundet vil si noe om sannhetskommisjonen og forbundets elendige økonomi, sier Nilima Monsen. Hun sier det knapt fins midler til et så viktig arbeid som å høre folket i fornorskningsspørsmålet, det vil si reise rundt og høre folks meninger og historier.

Kulturminner er et annet sårt tema, sier Nilima Monsen. Forbundet ønsker at kvenske kulturminner fra 1917 eller eldre skal fredes automatisk (100-årsregelen), slik det er foreslått for samiske kulturminner. Så langt har det ikke ført fram, noe forbundsleder Hilja Huru nylig reagerte sterkt på.

– Svært skuffet

Lokallagslederen i Alta deler oppfatningen, og bekrefter at dersom anledningen byr seg, vil de dele sin skuffelse med statsministeren også på saken om kulturvern.

– Alta museum er valgt som arena, gjør museet fra et kvensk synspunkt en bra jobb?

Får fin plass

– Så absolutt. Vi må virkelig skryte av Alta museum, som har tatt så godt tak i det kvenske. Vil vil få en veldig fin plass, med tjæremilemodell og andre ting, sier Grete Alise.

Kvenfolkets dag 16. mars markerer den første organiseringen av kvenene som gruppe da det første lokallaget Ruijan Kveenit – Pyssyjokilaiset/Norges Kvener – Børselv ble etablert i 1984. Dagen markeres hvert år over hele landet med ulike aktiviteter i lokallagene. I tillegg til Kvenfolkets dag markeres hvert år den kvenske språkdagen 26. april, som markerer dagen i 2005 da kvensk språk ble anerkjent som minoritetsspråk i Norge.

Vi tar med at i tillegg til tyvstart den 15. mars i form av kvensk filmkveld på Aurora kino, vil det bli kvensk gudstjeneste i Elvebakken kirke, klokken 11 på søndag.

I gamle dager utvant man tjære fra såkalte tjæremiler, et livsnødvendig håndverk som kvenene nordpå mestret til fingerspissene. Denne mila er fra Målselv. Foto: Norsk teknisk museum
Erna Solberg sa ja da kvenfolket spurte om hun kunne møte dem på Kvenfolkets dag i Alta. (Arkivfoto) Foto: Vidar Kristensen