Altaposten publiserte mandag en artikkel om en politiaksjon mot en adresse i Alta. Aksjonen ble sendt direkte på sosiale medier. I videoen ser man at politiet må forhindre at situasjonen eskalerer.

Det har i ettertid reist seg spørsmål om politiet trakk frem en våpenlignende gjenstand under aksjonen for å få kontroll.

Deler videoen ukritisk

Som Altaposten har skrevet tidlige, ble oppdraget sendt direkte på sosiale meder med mer enn 1.000 seere. Det totale antallet som har sett den i etterkant er uvisst, da brukeren har slettet videoen. Men det har ikke stoppet seerne for å ta opp videoen selv. Denne blir nå delt flittig på sosiale medier mellom ungdommene.

Lensmannen ønsker ikke å kommentere den konkrete sendingen.

– I utgangspunktet er det ikke ulovlig å filme på offentlig sted. I de tilfellene hvor filmning kan være til hinder for tjenesteutøvelsen eller oppleves som truende eller plagende atferd av politiet, kan politiet gripe inn.

Altaposten har vært i kontakt med flere av personene som enten har den usensurerte videoen, eller ønsker å se den. De Altaposten har pratet med ønsker å være anonyme.

– Jeg ba om en kopi av videoen fordi jeg mener politiet bruker overdrevent mye makt. En av de involverte er også en god venn av meg.

En annen bruker deler opptaket til andre som vil ha det.

– Jeg er ikke sikker på hvorfor jeg har videoen. Jeg synes det er spennende å se hvordan politiet jobber.

Hvor mange tror du at du har delt videoen med?

– 50 stykker, kanskje.

Er det greit å dele videoen?

– Jeg tror de som filmet synes det er kult at den går rundt.

Kommenterer ikke saken

I en epost send til lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, med politimester Ellen Katrine Hætta i kopi, har Altaposten spurt politiet om følgende:

  • Hva var foranledningen til aksjonen?

  • Hvordan følges / ble ungdommene fulgt opp av politiet?

  • Har det vært en debrief etter oppdraget?

  • Hvordan følges oppdraget opp internt? Eventuelt eksternt?

  • Hadde betjentene våpen i beltet?

  • I så fall: Var det hjemmel for at betjenten(e) skulle bære våpen?

  • I så fall: Hvem tok denne beslutningen?

Til dette svarer Lorentzen: