Åtte anlegg offshore, altså ikke inne i fjordene, med 5990 tonn biomasse totalt, er hva Norway Royal Salmon ASA og Aker ASA får sette i drift i Troms og Finnmark. Selskapene hadde søkt om 15 tillatelser, men får nå lov å satse på åtte utviklingstillatelser, der sju er på 780 tonn hver, pluss en på 530 tonn laks. Dette går fram av en pressmelding som Fiskeridirektoratet sendte ut nylig.

Store aktører

Selskapene har fått tillatelse til såkalt halvt nedsenkbart offshore oppdrettsanlegg.

Tillatelsen er gitt med «hjemmel i laksetildelingsforskriften §§ 22, 23b og 28.

De gis med en varighet på syv år fra lokalitet er klarert og tillatelsesdokument er utstedt.

Må søke

NRS/Aker søkte i utgangspunktet om 15 tillatelser til akvakultur av laks, ørret og regnbueørret til utvikling av halvt nedsenkbart offshore anlegg «Arctic Offshore Farming» i Troms/Finnmark. Det er ikke sagt noe om hvor anleggene kommer, for Fiskeridirektoratet skriver at selskapene nå må skaffe seg lokaliteter hvor disse nye anleggene kan etableres. Og det er klart at et offshore-anlegg ikke kan plasseres et sted hvor det ikke er tilrettelagt for såkalte utviklingstillatelser.

Selskapene må nå skaffe seg nødvendige offentlige tillatelser før tilsagnet om utviklingstillatelser blir tatt i bruk. I tillatelsen heter det også: «Fiskeridirektoratet tar ikke stilling til hvorvidt det er nødvendig å søke om tillatelse fra andre eller flere sektormyndigheter enn myndighetene som normalt behandler søknader om tillatelse til akvakultur.»

Avslag først

Søknaden fra NRS og Aker ble først avslått, men Fiskeridirektoratet gjorde delvis om sitt eget avslag i desember 2017. I saksframlegget heter det at «Fiskeridirektoratet fant etter en konkret helhetsvurdering at søker har behov for biomasse til uttesting av to enheter». De orienterte søker om at de ville gå videre med behandling av søknaden oppad begrenset til tillatelser tilsvarende 5990 tonn maksimalt tillatt biomasse. Dette tilsvarer syv tillatelser på 780 tonn maksimalt tillatt biomasse og én tillatelse på 530 tonn maksimalt tillatt biomasse.

I direktoratets tillatelse heter det at Arctic Offshore Farming er et oppdrettsanlegg for lokaliteter i områder som er åpne mot hav og sjø. Anlegget er utformet slik at hele noten holdes nedsenket under normal drift. Fisken svømmer dermed ikke i overflatevann, for å begrense kontakt med lakselus, skriver Fiskeridirektoratet.