Fløytemesteren Steinar Ofsdal med Ensemble Noor åpnet årets veldedighetskonsert, Klassisk Borealis, med en forrykende versjon av Orientexpressen. Her fikk vi fra første tone høre hvor virtuos Ofsdal er på hovedinstrumentene, som er diverse fløyter.

Den kjente musikeren har som kjent sine røtter i folkemusikksjangeren, og således ble det en spennende reise i denne musikkstilen, som vi godt kan benevne som typisk norsk. Kort forklart bød han herlige klangfarger, som flott ble backet opp av Ensemble Noor, som viste at de også kan improvisere og klangsette folkemusikkens sjel.

En av mine favoritter under kvelden ble Habeina, en egyptisk kjærlighetssang som bød på heftige arabiske rytmer som ristet godt i kirkeveggene. Rytmene fikk nok flere til å tenke på alle hundepotene som for tiden farer og tramper over finnmarksvidda.

Sterk stemme

Altas egen profesjonelle musikalartist Kati Winther Heimen var hentet hjem fra Oslo. Hun startet sin opptreden med å flørte med publikum da hun entret kirkerommet med en smakebit fra Shrek – the musical. En annen liten perle hun bød på var Skin of the sun. En flott egenkomponert låt med en fin melodilinje. Heimen har en sterk, klar og god stemme, som kan bære låter fra de fleste sjangere. Det beviste hun til fulle da hun avsluttet med en flott versjon av Never Enough av Pasek og Paul.

Proft lydbilde

Altas trompettalent Johan Daniel Hætta Turi har levert glimrende toner tidligere i katedralen ved andre anledninger. Han bød på en nydelig versjon av Hummels trompetkonsert i Ess-dur. Klar og fyldig tone er hans varemerke og at han blir musiker på heltid i nær framtid er nærliggende å tro, for han har en proff og fyldig klang som understøttes av stødig og rent spill.

FYLDIG RONE: Johan Daniel Hætta Turi framviste proffe klanger på sitt instrument, trompet da han mante frem Hummels trompetkonsert i Ess-dur. Foto: Reiulf Grønnevik

Ofsdal fikk æren av å avrunde konserten med flere spennende triller. Blant annet kinesiske Zi Zhu Diao med både fløyte og et kinesisk strengeinstrument. Et herlig friskt og veldig annerledes innslag med nye tonale sprang enn vi er vant til å høre live på disse breddegrader. Også i dette innslaget improviserte konsertens bærebjelker som var musikerne i Ensemble Noor. På tradisjonelle Haugelåt viste Ofsdal at han også er en habil hardingfelespillemann.

Spilte frem våren

Dette ble med andre ord en sjelden konsert, som fikk fram hva norsk folkemusikk er, samt at Alta har fått frem to unge musikere som vi vil og ønsker å oppleve flere ganger live i tiden som kommer. Heimen, Hætta Turi og Ofsdal avrundet med en flott versjon av klassikeren Vårsøg av Henning Sommerro, som gjestet den tradisjonsrike veldedighetskonserten i fjor.

Omlag 120 publikummere takket musikerne med massiv applaus. Alta Røde Kors fikk dermed inn cirka 24.000 kroner, som skal brukes til aktiviteter og utstyr, som i sin tur kommer alle altaværinger tilgode.  Vi ses neste år, for denne konserten er en sjelden perle av en opplevelse hver eneste gang.