Aikio forteller sin historie for å gjøre andre oppmerksomme på hvor ille det kan gå når sykdommer ikke blir tatt på alvor.

– Folk må ta hensyn

Glutenfri mat er i vinden. I de fleste matbutikker kan du få kjøpt glutenfritt brød, glutenfri pasta, glutenfrie knekkebrød og så videre. Mange, selv som ikke er allergikere, velger bort gluten. Men for de men cøliaki handler det ikke om å være trendy.

Ville kose seg

– Jeg og sønnen min på 16 var på tur til Alta fra Kautokeino for noen dager siden. På turen diskuterte vi hvor det passet å spise, med tanke på hvor viktig det er for meg med glutenfri mat. Vi endte til slutt på et av Altas gatekjøkken, siden de har vært flinke med maten før.

Men slik gikk det ikke.

– Vi bestilte en glutenfri burgermeny uten ost og forklarte personen i kassen at jeg ikke tåler gluten. Men det virket ikke som hun hørte hva jeg sa. Det var tydeligvis noen problemer med kassa, som var viktigere.

Da maten endelig kom, følte hun at noe var feil.

– Sønnen min forsikret meg om at det sikkert ikke var noe å tenke på. Det hadde jo gått bra før, sier Aikio.

Så kom reaksjonen.

Fra vondt til verre

Ved Suolovuopmi kjente Aikio at hun begynte å få hodepine. Det neste hun kjenner er at hun holder på å sovne bak rattet.

– Trangen til å sove er en del av sykdommen, forklarer hun.

– Sønnen min ble vettskremt. Bilen var på vei ut av veien, og kun en snøhaug skilte oss fra skogen. Det hele var så skremmende, sier Aikio.

Fire stopp senere var hun endelig hjemme og kunne samle kreftene sine.

– Det går bedre i dag. Jeg har også tatt kontakt med gatekjøkkenet. De beklager veldig og spanderer mat på meg neste gang, sier hun.

Det er trist at vi med cøliaki ikke blir tatt på alvor, avslutter hun med.