A-sporten var på plass i Kautokeino da deltakerne i Finnmarkløpets 1200-kilometersklasse ankom konkurransens første sjekkpunkt grytidlig lørdag morgen. Det føltes i hvert fall tidlig for undertegnede som startet fra Alta i bil midt på natta.

Det var imidlertid ingenting i forhold den innsatsen som noen av medlemmene i Kautokeino IL har lagt ned det siste døgnet. Mye skulle vært gjort klart før kjørere, handlere og frivillige bidragsytere dukket opp i bygda som i år gjorde sjekkpunkt-comeback i Finnmarksløpet.

DELTE UT GAVE: Marit Beate Kasin var første kvinne inn til sjekkpunktet i Kautokeino. Der ble hun møtt av Inga Eira, som ga henne en luhkka som påskjønnelse fra Kautokeino IL. Foto: Privat

– Det har blitt noen timer, ja. Jeg og Brita Triumf har vært her i idrettshallen siden fredag ettermiddag. Det har ikke blitt noe søvn i natt, ler Inga Eira, som egentlig skulle avløses da undertegnede snakket med henne i morges. Men hun befant seg fortsatt i Bakteharji idrettshall da A-sporten vendte nesa tilbake til Nordlysbyen og starten for junior- og FL500-kjørerne.

– Det hadde vært fint å sove litt, men det er ikke noe problem å fungere noen dager uten søvn. Vi er vant til å bidra under samiske bryllup som varer tre dager. Dette er ingen uoverkommelig utfordring for oss, smiler Eira, som har mange gode hjelpere i kafeen mens Finnmarksløpet sveiper innom Kautokeino. De skal holde det gående helt til søndag.

MANGE OPPGAVER: Det var mye som skulle være på plass når kjørerne kom til sjekkpunktet, og mange bidro til at det hele gikk knirkefritt. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Det er som regel ingen problemer med å finne tak i folk. Denne gangen er "arbeidstiden" litt ukurant, men vi berges. Det handler bare om å vite hvem man skal ringe. Medlemmene våre er veldig flinke til å stille opp når det skjer noe i bygda, understreker Eira.

I tillegg til Inga Eira og Brita Triumf møtte A-sporten på Lina Therese Eira, Inger Eline Buljo og Ellen Anete Hætta, som alle var travelt opptatt med å sørge for mat og drikke til de stadig flere som dukket opp i idrettshallen. De hadde også bidratt på fredag, men fikk i hvert fall noen få timer på øyet før de var tilbake i tjeneste.

– Vi har akkurat pusset opp kjøkkenet her, så det var mye som skulle ryddes og fikses før vi i det hele tatt kunne begynne med matlagingen. Det har vært hektisk til tider, men det er ingen som klager. Jeg må virkelig få berømme de som stiller opp. Vær og klokkeslett betyr ikke noe som helst, forteller Inga Eira.

VIKTIG JOBB: Kjell Roger Hætta & co sørger for at hundekjørere og spann er trygge når de krysser veien i Kautokeino. Foto: Karl Eirik Steffensen

I tillegg til kafédrift hadde idrettslaget ansvaret for to veipasseringer i Kautokeino. Her er det også mange som har bidratt. Da A-sporten sjekket ståa ved passeringspunktet i nærheten av Thon-hotellet var det Kjell Roger Hætta som styrte showet sammen med en yngre hjelper. De hadde full kontroll på trafikken når kjørerne kom inn til sjekkpunktet.

– Det blir jo noen timer til sammen, men vi kjører forholdsvis korte skift slik at det ikke skal bli for kaldt for de som holder på. Etter to timer bytter vi. Det har fungert fint, smiler Hætta, som hadde fått opp en minilavvo ved veikanten der dugnadssjelene kunne varme seg.

A-sporten kommer tilbake med flere bilder fra sjekkpunktet i Kautokeino på søndag.