– Det må være helt forferdelig å bli tatt av et ras. Da skjønner du at det står mellom liv eller død på ordentlig. Personlig har jeg stor respekt for naturen. Den er størst og sterkest på alle måter, sier 17 år gamle Alexandra Pedersen til Altaposten.

Med skredet i Langfjorden nylig, hvor en ung elev ved Alta folkehøgskole, slapp unna med skrekken og en brekt arm, var onsdagens skredseminar i Alta svært aktuelt. Blant de rundt 80 som hadde funnet veien til City scene, var de tre Alta-jentene Sirin Strand, Magni Klevstad Jakobsen og Alexandra Pedersen.

– Jeg er her for å bli mye mer trygg når jeg er ute og ferdes med de her jentene, sier Sirin Strand, som også er kjent som en aktiv skiløper i Alta.

– Vi drar ut først og fremst for å kose oss, med det er fint å vite hva man skal gjøre hvis uhellet først er ute, føyer Alexandra Pedersen til.

Topptur er in

Venninnene er som mange andre bitt av randone-basillen, som betyr at du går på felleski opp en bratt fjelltopp, tar av fellene og renner ned, som man gjør på slalomski.

– Topptur er veldig in i skimiljøet. Det er mange som driver med det når sesongen er over, sånn i mars, april. Da bare koser vi oss og nyter været, selv om vi fortsatt er i aktivitet, sier Magni Klevstad Jakobsen.

Favoritten til jentene er Lasletind, en svært populær fjelltopp ved Isnestoften i Alta.

– Vi er jo fortsatt bare nybegynnere, men etterhvert vil vi utfordre oss sjøl litt mer, og se flere topper og flere utsikter. Og det er jo også derfor vi er her i kveld. For å få litt mer kunnskap og vite mer om hva som venter oss der ute, sier venninnene.

Søker spenning

Sirin, Alexandra og Magni synes seminaret var både nyttig og viktig. Ikke minst når vi vet at de første 15 minuttene er de viktigste når det kommer til å berge en person i live. 62 prosent av alle skredulykkene med dødelig utfall skjer dessuten også i Nord-Norge.

– Det er ikke betryggende, men det er kanskje fordi det er her det er mest snø og at folk som er interesserte trekker hit, sier jentene.

– Er det noen som tenker at jo skumlere terreng, dess bedre?

– Ja, noen, sier Sirin, mens Magni sier at det handler om adrenalin.

– Men det er nok mer en guttegreie. Det er vel en grunn til at menn dør tidligere, fastslår Alexandra.

Ansvarlig for seminaret, Carsten Rolland, instituttleder ved Idrettshøgskolen ved UiT Norges arktiske universitet, var kjempegodt fornøyd med fremmøtet.

– Når vi har vært i Tromsø tidligere har det møtt frem flere hundre stykker og at det i dag kommer rundt 80, viser at vi treffer med temaet.