Det fastslo lærer ved Alta folkehøgskole og Care-forsker, Bjørn Michalesen, etter et skredseminar i Alta onsdag kveld.

Nå brukte ikke Michaelsen uttrykket sofagriser, men budskapet var ikke til å ta feil av.

– Det er stadig flere som ikke har vært så veldig aktive før, og som plutselig finner ut at de skal begynne å gå toppturer. Og det er kjempeflott. Men samtidig er det mange som ikke har kunnskap om skred. De kjøper ski og utstyr for å gå toppturer, også starter de bare ut, sa den erfarne friluftsmannen til Altaposten etter seminaret.

Hvordan tenker folk

Michaelsen forsker på vegne av snøskredsenteret Care og for han er det viktig å finne ut hvoran vanlige folk tenker og oppfører seg, for å kunne forebygge snøskred.

– Det er for å treffe enda bedre i forhold til folks vaner og behov. Det er utfordrende å nå inn til folk, fordi folk tror de kan nok, også skjer det en ulykke og så viser det seg at de ikke kunne så mye som de trodde likevel, sier han.

Unge scooterkjørere

Selv om de aller fleste skred utløses av skikjørere, er Michalesen opptatt av at også scooterkjørerne skal få mer kunnskap om skred. De var derfor spesielt velkommen.

– Vi vet at det skjer ulykker og vi har ganske ferske eksempler på at de kan få fatale følger. Det er svært viktig å jobbe forebyggende mot denne gruppen. Det er unge folk fra 16 år og oppover, som har store maskiner som kan komme seg overalt i fjellet. Det å kunne bidra med kunnskap og ferdigheter rundt bruk av utstyr er viktig, sier Michalesen.

– Er det større sjansen for å utløse skred i dag enn for tjue år siden?

– På den måten at det er flere som er ute i fjellet, både på ski og på scooter. Det har skjedd en rivende utvikling på mulighetene med scooter og det samme gjelder ski. Mange har fått seg randone-utstyr og det er flere folk i skredfarlig terreng. Selv om det en vinter er færre ulykker, trenger det ikke være fordi folk nødvendigvis er blitt smartere. Det kan være flaks, sier friluftslæreren.

– I Finnmark har vi vide vidder og tenker kanskje at skredfaren ikke er så stor her. Er det en farlig tankegang?

– Ja. Det er en stor misforståelse. Et gjennomsnittlig skred i Alpene er ikke mange hundre høydemeter. Det er femti meter bredt, cirka 50 centimeter tykt og går cirka 150 meter. Så da kan vi se hvor mange fjellsider vi har på vestsida av fjorden, på østsida av fjorden og til og med innover vidda, som er på den størrelsen, påpeker Michaelsen.

MANGE VIL LÆRE: Både skigåere og scooterkjørere møtte opp for å lære om skred onsdag kveld. Foto: Hanne Larsen