Sosiologi-professor og kjønnsforsker Jorid Hovden bor i Alta, men har de siste tiårene jobbet ved NTNU i Trondheim og er langpendler. Hovden møter nyheten om at det ikke er et eneste arrangement i Alta, som markerer kvinnedagen i dag, 8. mars, med vantro.

– Det er veldig synd at ikke kvinnedagen markeres i Alta. Her i Trondheim er det iallefall ikke stille, sier Hovden, som da hun jobbet ved den tdiligere Høgskolen i Finnmark, var en svært aktiv deltaker og arrangør av 8.mars-arrangementene i Alta.

I et leserinnlegg i Altaposten.no i dag, signert Kristin Jensen, kvinnekontakt AP og Kristina Lomeland, kvinnekontakt Alta SV, skriver de to politikerne at de er "stolte av å feire kvinnedagen", samtidig som de avslutningsvis skriver at kvinnedagen ikke vil bli markert 8.mars, fordi det skjer så mye positivt i Alta i dag, slik som Borealis og Finnmarksløpet.

"Vi ønsker ikke å kjempe om glansen med disse fantastiske arrangementene drevet av mange ildsjeler. Derfor ønsker vi i Alta AP og Alta SV å heller invitere til en «kvinne-kafè» ved en senere anledning, for kvinnekampen er fortsatt en kamp det er viktig å ta!"

Jorid Hovden mener datoen 8.mars i seg selv har en så stor politisk kraft at den ikke går an å utsette.

– Nei, det går ikke an. Det vil ikke ha samme slagkraft. Å feire 8. mars på en annen dag vil ikke ha samme betydning. Denne dagen er institusjonalisert, for å markere kvinners kamp og kvinners stilling. Det er en soilidaritetsdag, der vi setter fokus på kvinners situasjon i verden og i Norge, og en felles kamp sammen med de som kjemper mot kvinneundertrykkelse og bedre levekår for kvinner, oppsummerer professoren, som har forsket mye på kjønnsforskjeller, ikke minst i idretten.

Kan ikke utsettes

Hovden mener det er utallige grunner til å markere 8. mars.

– 8.mars er en internasjonal solidaritetsdag og det er synd hvis vi i Norge er kommet dit hen at vi ikke kan vise solidaritet med kvinner i verden som fortsatt ikke har kommet så langt som vi har.

Hun legger til:

– Hele midtøsten er en krigssone, med tusenvis av kvinner og barn som ofre, i Iran kan en kvinne få lang fengselstraff dersom hun kaster sjalet, hundretusener av kvinner og jenter blir hvert år utsatt for kjønnslemlestelse i store deler av verden. Vold og seksuelle overgep mot kvinner og barn foregår i stor skala i verden, men også i Norge. Det å gi de usynlige stemmene et ansikt er viktig på en slik dag.

– Metoo har også vist at utbredelsen av seksuell trakassering er stor verden over og den har vist hvordan menn med makt tar seg til rette.

Nok av saker lokalt

Hovden peker videre på at kvinners lønn fortsatt er lavere enn menns, at toppidretten preges av menn både i styrerommene og i andre sentrale posisjoner, kvinnelige idrettsutøvere får mindre sponsorpenger enn menn, og de får dermed færre muligheter og mindre igjen for å drive med toppidrett, enn sine mannlige kolleger.

– Se på Maren Lundby, sier Hovden, og sikter til at når gutta hopper får de tre ganger så mye utbetalt for samme lengde, enn det jentene i hoppbakken gjør.

– Jeg synes det er så rart at man i Finnmarks største by ikke ser verdien av å markere 8.mars.

– Hvem skal ta eierskap og sørge for at det blir et årlig 8.mars-arrangement i Alta?

– Jeg tenker at det hadde vært flott dersom det ble opprettet en tverrpolitisk kvinnegruppe som tok ansvar. Med alt som skjer i Alta og Finnmark skulle man tro at det var nok av saker og gå i bresjen for. Ikke minst sykehussaken og alle kvinnene som må langt avgårde for å føde, sier feministen, som følger godt med på det som skjer i hjembyen.

Bruker å arrangere

Kristina Lomedal i Alta SV sier til Altaposten at hun kan forstå at Hovden mener at dagen bør markeres den 8.mars, men begrunner hvorfor hun og Kristin Jensen i Alta Ap har kommet frem til at markeringen utsettes.

UTSATT: Kristina Lomedal i Alta SV begrunner utsetting av 8.mars-markering med Borealis-åpning. Foto: Privat

– Som sagt så hadde ikke vi lyst å konkurrere med de flotte arrangement som allerede er i Alta i dag, og vi håper folk tar veien til de arrangementene som ildsjeler har lagt så mye arbeid i. Så får vi håpe at ikke så altfor mange er skuffet over at det ikke er noe 8.mars-arrangement i år. Vi bruker å arrangere 8.mars årlig, selv om vi ikke har noen fast 8.mars-komitè, sier SV-politikeren og legger til:

– Kvinnesaker kan vi snakke om hele året, men Borealis er det bare en gang i året.

– Må det ene arrangementet utelukke det andre? Hva med å benytte Borealis-festivalen til å også markere kvinnedagen?

– Det er klart det kunne gått an. Hvis det skulle falle på samme dag neste år, kunne vi kanskje prøvd å bake det inn i Borealis-festivalen. Det kunne vært en veldig god ide, og da ville vi vært litt mer forberedt og kunnet samarbeide med andre aktører, sier Lomedal. og legger til:

– 8.mars er absolutt viktig å markere og det er veldig fint at Altaposten aktualiserer dagen.