Mannen, som i Alta tingrett ble frifunnet for å ha drukket alkohol etter en ulykke, er dømt i Hålogaland lagmannsrett.

Bakgrunnen for at mannen i 50-årene måtte møte i Alta tingrett, var at han tirsdag 22. november i Alta inntok alkohol etter å ha kjørt snøscooter, «til tross for at han forstod at kjøringen kunne medføre politietterforskning eller utviste grov uaktsomhet i så måte». Videre heter det at like før alkoholinntaket hadde han hatt en ulykke med snøscooteren.

Han har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt.

I Alta tingrett ble det sagt at det foreligger tvil om tiltalte forstod at det kunne bli politietterforskning på grunn av kjøringen eller at han har vært grov uaktsom i så måte. Samt at det ikke skjedde noen personskader eller materielle skader. Og da det ikke finnes grunn for straff, frifinnes mannen.

Politiet anket

Ankeforhandling ble holdt i Tromsø i februar. Her ble spørsmålet om tiltalte forsto at det kunne bli politietterforskning på grunn av kjøringen, eller utviste han grov uaktsomhet?

Lagmannsretten mener at tiltalte opptrådte grovt uaktsomt, med tanke på muligheten for politietterforskning. De viser til at tiltalte var fullt klar over at han hadde havnet fastklemt under sin egen skuter, og befant seg en alvorlig situasjon der han lå ute i kaldt vær med underklærne gjennomtrukket av bensin.

Og videre:

– Lagmannsretten finner det bevist utover rimelig tvil at tiltalte – før han drakk alkohol – var klar over at han ikke ville greie å komme seg løs selv, og at det i en slik situasjon måtte framstå som nærliggende at det kunne bli politietterforskning.

Mannen dømmes dermed til betinget fengsel i 14 dager med en prøvetid på to år. Han må i tillegg til å klare seg uten førerkortet, betale en bot på 25.000 kroner.