– Ja, som jeg har sagt tidligere til Altaposten, så kan jordmødrene gjerne ta på seg flere av de oppgavene som fastlegene i dag utfører, fastslår leder ved fødestua i Alta, Gunn Olsen, overfor Altaposten.

Hun sikter til oppgaver som er relatert spesifikt til kvinnens kropp, slik som oppfølging av svangerskap, celleprøver, klamydiaprøver, inn- og utsetting av spiral, med mer.

I et intervju med Altaposten i mars i fjor sa Olsen følgende om den nasjonale debatten, som den gang gikk på hvorvidt jordmødre eller fastleger skulle ta hånd om "kvinneplagene":

– Dette er oppgaver vi har kompetanse og mulighet til å utføre. Vi kjenner kvinnekroppen og vi er ikke i tvil om at det for kvinnen ville vært en fordel om vi kunne tatt hånd om det som berører typiske kvinnehelsespørsmål.

Debatten om fastlegeordningen har gått høyt den siste tiden og nå viser en fersk rapport fra Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, bestilt av Helsedirektoratet, viser at fastleger i snitt jobber 56 timer i uka.

Over 80 prosent av fastlegene arbeider mer enn arbeidsmiljølovens bestemmelse om arbeidstid på maks 40 timer i løpet av 7 dager. Fastleger som deltar i legevakt har størst totalarbeidstid, viser rapporten.

34 prosent av legene hadde legevakt i løpet av uken som ble registrert. Hos disse utgjør legevaktarbeid en stor andel av totalarbeidstiden, i gjennomsnitt 19,5 timer per uke. Leger i små kommuner har høyest andel legevaktarbeid. Legevakt fører ikke til reduksjon i annet fastlegearbeid.

Altaposten har også viet fastlegeordningen mye spalteplass den siste tiden og hovedutvalgsleder for helse- og sosial i Alta kommune, Kristin Jensen, ropte nylig varsko på vegne av byens leger, som ønsker kortere lister. Også lege og leder av lokalt samarbeidsutvalg (LSU) i Alta, Irene Leinan har bekreftet at arbeidsbelastningen for legene er stor. Alta-lege Ane Emaus sa i et intervju med VG i fjor at hun hadde sagt opp jobben, fordi den var umulig å kombinere med et vanlig familieliv.

Leder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, sier til NTB at fastlegeordningen må få et løft allerede på neste års statsbudsjett. Ifølge nyhetsbyråret krever Øren på vegne av fastlegene kortere pasientlister og bedre finansiering.

Jordmor Olsen i Alta sier at dersom jordmødrene skal kunne utføre flere oppgaver trengs det mere ressurser også hos dem.

– Og det er jo litt utfordrende, da vi ikke vokser på trær. Men det er absolutt et ønske fra oss om å ta i bruk kunnskapen vår, sier hun til Altaposten i kveld.