Andreas Nygaard hadde egenskaper han ikke fikk utnyttet så godt i tradisjonelt langrenn. I langløpene er han nå i ferd med å bli den store eneren etter at det ble seier i Vasaloppet på søndag.

– Seier i Vasaloppet er det de fleste som er med i langløpssirkuset drømmer om. Det er en triumf som henger veldig høyt ettersom det er mange som jakter seier her. Jeg har vært nær et par ganger tidligere. I år var det heldigvis min tur, sa en rørt Nygaard etter at han hadde blitt hyllet av tusener i Mora-gatene.

Der gjorde han det samme som flere andre har gjort de siste årene. Nemlig parkere konkurrentene på det lange oppløpet. Det var rått parti da han økte farten.

– Jeg hadde forhåpninger om at jeg skulle lykkes i år. For jeg har vel aldri vært så godt forberedt. Samtidig var jeg inneforstått med at det var veldig mye som skulle klaffe for at jeg klarte å krysse målstreken først. Det handler både om at du må ha dagen og marginene med deg. Skiene må være optimale og det er i det hele tatt mye som må klaffe for at det skal bli seier, sa en rørt Nygaard da han ble intervjuet av norsk, svensk og internasjonal presse i målområdet.

En lang reise

Den sympatiske talvikingen la ikke skjul på at det har vært en lang reise fra han begynte å satse på langløp, til han på søndag sto øverst på seierspallen. De første årene ble Andreas sett på som en spurtkanon som kunne hente spurtpremier underveis. Han hadde ikke den utholdenheten og stayerevnen som gjorde det mulig å hevde seg sammenlagt. Vasaloppet-vinneren trente hardt og systematisk og fikk gradvis uttelling for den jobben han gjorde.

– Det har vært en mangeårig drøm å vinne her i Vasaloppet. Jeg har sett både John Kristian Dahl, Petter Eliassen og andre store skiløpere klare det. For meg har det vært lettere å motivere seg for de lange treningsøktene i dårlig vær når jeg har hatt Vasaloppet i tankene, sa Nygaard som er i ferd med å bli en komplett langløper. Han både har fart og utholdenhet som er en unik kombinasjon og gull verdt for de som de som ønsker å hevde seg i den type løp.

Inntektsbringende søndag

Det ble også en inntektsbringende søndag på Andreas og lagkameratene. Det er en tradisjon på teamet at premiepotten fordeles på de som har vært med og skapt verdiene. Derfor havner en god del av det som Nygaard gikk inn i premiepenger og bonuser i lommene på de andre på teamet. Men det var først og fremst han selv som økte sin markedsverdi i Mora-skogene. Han ble hyllet av de fleste ekspertene for måten han innkasserte seieren på.