Noodt er en av fire formannskapsrepresentanter som nå krever ekstraordinært formannskapsmøte for at Alta kommune skal få fram kravene fra befolkningen i Alta overfor Helse Nord, om trygghet for liv og helse.

– Det er tverrpolitisk enighet om at folk i Alta/Kautokeino skal sikres samme trygghet for liv og helse som er vanlig ellers i landet for sammenlignbare stedet. Ingen i Alta godtar at det skal ta tre timer å komme til sykehusbehandling for livstruede pasienter, noe Helse Nord har bekreftet at Alta/Kautokeino-pasienter må forvente, sier Noodt og legger til:

– For de 10.000 som gikk i tog i høst må vi lokalpolitikere i alle fall klare én ting; være tydelig overfor Helse Nord hva vi forventer. Det var ikke Ap og Høyre når de gikk i møte med Helse Nord sist onsdag. Derfor må saken til formannskapet sånn at vi får rettet det opp.

– Puslete krav

Det er Noodt, Ronny Berg (Frp), Rut Olsen (Frp) og Jan Martin Rishaug (Sp) som står bak kravet om ekstraordinært møte. I saken under har vi gjengitt brevet, og Noodt mener det gir en god bakgrunn for kravets formelle sider.

– Vi går ikke ut med noen sterk kritikk av Ap og ordføreren, som har kjørt denne prosessen. I stedet ønsker vi at både Helse Nord og alle andre skal oppfatte  at politikere og innbyggere er samstemt. Dessverre ble det ikke presentert for Helse Nord at Altas befolkning krever akuttilbud og et fullverdig fødetilbud. Faktisk ligger det ikke et eneste ord om dette i de skriftlige innspillene fra kommunen til Helse Nord i forkant av møtet. Kravene fra kommunen var puslete. Det tar vi nå sikte på å få rettet opp i med det ekstraordinære møtet, forklarer sykehusforkjemperen i Venstre.

Tillitsbrudd

Noodt ønsker ikke å gå ut med hvilke konkrete krav Venstre og Frp håper å få forankret og presentert for Helse Nord, men sier at to krav framstår som spesielt viktig i tillegg til det mer overordnede kravet om et fullverdig akutt- og fødetilbud.

– Det er ikke gjort ROS, sikkerhets og sårbarhetsanalyse, for Alta. Likevel hevder Helse Nord at akuttilbudet i Alta er godt. Det svekker tilliten til helseforetaket, og personlig mener jeg at et ufravikelig krav er at det gjennomføres ROS. Med den mangel på objektivitet og vilje til å se på helsetilbudet i Alta fra Helse Nords side, må en slik analyse gjøres av eksterne faglige analysebyrå. Det andre kravet som må løftes fram er at inntil akuttilbudet er på plass i Alta må ambulansefly 2 på basen i Alta settes i heldøgns beredskap slik at vi ikke risikerer ventetid når sekunder og minutter avgjør liv eller død, slår Noodt fast.

– Vil etterkomme

Leder i Alta Ap og gruppeleder, Ole Steinar Østlyngen, bekrefter at han er kjent med kravet om ekstraordionært formannskapsmøte.

– Min mening om dette er at vi gjerne må ta et slikt møte. Alta kommune må for all del ikke havne i en situasjon der vi bruker energi på å krangle internt. Det er ingen uenighet om at helsetilbudet i Alta må bedres, og at akuttilbud og fødeavdeling er et legitimt krav. Så får ordføreren avgjøre om hun innkaller til ekstraordinært møte, sier Østlyngen.

  • Altaposten har ikke klart å komme i kontakt med ordføreren.

Her er brevet

Altaposten velger å gjengi hele brevet med kravet om ekstraordinært formannskapsmøte for å behandle helsesaken. Ordfører Monica Nielsen må i henhold til reglementet oppfylle ønsket fra de fire representantene.

Vi ber ordfører innkalle til ekstraordinært formannskapsmøte for å diskutere hva Alta kommune skal mene i forhold til den prosessen som er satt i gang av regjeringen for å sikre befolkningen i Alta vesentlig bedre sykehustjenester i Alta.

Det er den 28. februar avholdt et dialogmøte med Helse Nord, der vi mener at de momenter som er spilt inn fra Alta kommune ikke er godt nok i samsvar med de krav kommunestyret i Alta har spilt inn tidligere i forhold til akutt- og fødetilbudet og andre typer helsetjenester. Innspillene som er forelagt Helse Nord er heller ikke blitt behandlet i noen politiske fora i forkant av dialogmøtet, selv om det har vært avholdt flere politiske møter i dette tidsrommet.

De momenter som Alta kommune har spilt inn er stort sett kun oppfølging av allerede vedtatte punkter i planene for oppbyggingen i Alta, og representerer således ikke noen økning i tilbudet – slik det fremkommer av regjeringens vedtak om å sørge for en prosess slik at befolkningen får dekket en vesentlig større del av behovet for sykehustjenester ved klinikk Alta.

Vi ber derfor ordfører om å kalle inn til et ekstraordinært formannskapsmøte, der vi kan få diskutert prosessen og innspill til denne, der vi kan få innsyn i den dialogen som har vært til nå mellom Alta kommune og Helse Nord, få klarhet i hvordan prosessen går fremover med tidsrammer mm, og om det er behov for et ekstraordinært kommunestyremøte.

Mvh

Rut Olsen - Ronny Berg -

Jan Martin Rishaug - Trine Noodt