Etter at han flyttet til Alta i 2000 har Leonardus de Jong vært med på 17 laksekorttrekninger, med håp om å sikre seg et skikkelig kremdøgn i Altaelva. År etter år har han måttet ty til fiske på kortene til gode venner og bekjente.

Elveinteressen ble tent også hos kona Sølvi, vel og merke mest for turens del, og da sønnen Marco begynte å se sjarmen i elvefisket tok det ikke lang tid før også sistnevnte meldte seg på korttrekningen.

Trippel jubel

Men trekningene har jevnt stort sett alltid vært en stor skuffelse for familien. Inntil nå.

– Jeg er alltid fornøyd bare jeg får fiske i elva, det blir alltid laks. Så lenge flua ligger på vannet og det er kaffe på bålet, så synes jeg det er flott, men klart – det er noe eget å få fiske på gode døgn, sier han.

Febrilsk

Det hittil beste «familie-kortet» er det Sølvis far som innehar, etter at han ble nummer 123 for en tid tilbake.

– Vanligvis får vi kjøpernummer rundt 3000-tallet. Dette er sånn sett egentlig litt fortjent. Jeg er veldig glad, mest på vegne av den mannlige delen av familien. Leonardus er storfiskeren, og Marco kommer etter, han er også veldig fiskeinteressert. Jeg er alltid med, men for turen sin del, sier Sølvi Jonas de Jong.

– Jeg jubler sammen med guttene, men gubben, han er helt febrilsk glad, sier hun og ler.

Men uansett om hun ikke er fullt så fiskeinteressert som mannfolkene i familien er hun ikke i tvil om at ferien legges opp etter fisket i år.

– Fredagen bestemmer hvordan sommeren blir for vår del, sier hun.

Tilbakebetaling

Leonardus sender på sin side en varm tanke til sine fiskevenner, som han har måttet «leve av» i årevis.

– Nå er det vår tur til å betale tilbake. Blir vi nummer 298, 299 og 300 på fredag, så betyr det nesten ingenting. Vi har vært kjempeheldige, sier han.

– Hva velger dere om dere trekkes ut først?

– Det må bli Mikkeli. Ikke for det, rent fiskemessig sett finnes det andre steder jeg like gjerne fisker. Men det er noe med Mikkeli-gården, historien her, at Kongen fisker her årlig, hele stemningen og atmosfæren.

Godt fornøyd

Ved Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) er daglig leder Tor-Erland Nilsen godt fornøyd med interessen for årets trekninger – den lokale så vel som utenbygdstrekningen.

– Vi har ligget fra 2.500 til 3.700, mens vi i år nesten når opp til 4.000 navn på lista. Dette er det beste tallet vi har hatt siden vi begynte med medfiskere, sier Nilsen.

– Utenbygdslista utgjorde i år 1.240 navn, dette er også en økning. Samlet viser dette at interessen er økende for Altaelva, noe vi er godt fornøyd med, sier han.

– Hvorfor er det slik?

– Altaelva er ei helt spesiell elv, for mange laksefiskere er det en stor drøm å komme hit for å fiske. Og for svært mange lokalt er dette et av høydepunktene for sommeren.

Alltid noen med flaks

– I år fikk familien de Jong fullklaff; hvor vanlig er det at tre familiemedlemmer når helt opp på topp-300-lista?

– Jeg så at de var veldig heldige, ja. Trekningen er tilfeldig, men hvert år har vi familier som er ekstra heldige. Jevner man dette ut over 10-15 år, så fordeles nok også de heldige godt utover, mener Nilsen.

– Vi har tidligere hatt familier som har gått igjen på listene, disse er nok langt i bakevja på dagens lister. Alt jevner seg ut over tid.

– Deltar du selv på trekningen?

– Ja. I år var jeg godt nede på lista (3.514, red. anm). Jeg har en gang vært blant de 300 første, vanligvis havner jeg – som de fleste andre opplever – omkring 2.000-tallet. Men det er ikke synd på meg. Jeg var heldig på interessenttrekningen, og fikk døgn i Mikkeli.