Irene Ojala i Postkortaksjonen for akuttilbud i Alta forteller til Altaposten at de er invitert til et eget møte med Helse Nord, men fikk avslag på ønsket om å være tilhører når foretaket møter politikere og administrasjonen i Alta kommune.

Bakgrunnen for at Helse Nord stiller med sine toppfolk i Alta, er ordren fra helseministeren at foretaket skal utrede om det er mulig å styrke akutt- og fødetilbudet i Alta uten at det går på bekostning av det samme tilbudet ved Hammerfest sykehus.

– Vi i Postkortaksjonen er svært opptatt av åpne og transparente prosesser. Derfor ønsket vi å være innbyggernes ører i det viktige møtet i dag, sier Ojala, men hun påpeker likevel at de er glade for å få anledning til å treffe foretaket i forkant.

– Også der vil vi være innbyggernes forlengede arm og ta opp viktige saker. Jeg er fornøyd med at de tar seg tid til å lytte, sier Ojala.

Stor spenning

Ordfører Monica Nielsen sier til Altaposten at hun ikke er kjent med at postkort-damene har ønsket tilstedeværelse på møtet mellom Helse Nord og kommunen.

– Vi er for full åpenhet i denne saken. Fra vår side ser vi ikke på møtet som et ledd i den politiske ledelsens jobb for vår helsepolitikk, men denne saken som tverrpolitisk med bred forankring i kommunestyret. Derfor har vi satt sammen en bred delegasjon som skal møte Helse Nord. Opposisjonen er også representert med Alex Bjørkmann fra Høyre, forteller Nielsen som sier at hun er svært spent på hva Helse Nord vil komme med på møtet.

Toppfolk

Hun er ikke uvillig til å ta inn representanter for postkortaksjonen som tilhører under møtet, men sier at dette ikke har vært et tema. Foreløpig er dette de som møter på vegne av Alta kommune: Rådmann Bjørn-Atle Hansen, kommunalleder Jon Helleland, kommuneoverlege Kenneth Johansen, ordfører Monica Nielsen, varaordfører Anita Håkegård Pedersen, hovedutvalgsleder Kristin Jensen og helsepolitiker Torfinn Reginiussen.

– Vi har for lenge siden bedt om et slikt møte og er svært godt fornøyd med at Helse Nord nå kommer. Vi tar det som et positivt tegn at hele ledelsen i Helse Nord vil være tilstede, klargjør Alta-ordføreren.

Fra Helse Nord møter administrerende direktør Lars Vorland, direktør Kristian Fanghol, styreleder i Helse Nord, Marianne Telle og representanter for Finnmarkssykehuset.