Det fastslår helsepolitiker Bernt Berg (Ap). Han har sin politiske base i hovedutvalget for helse og sosial i Alta, men er også oppnevnt i brukerutvalget i Finnmarkssykehuset som skal ivareta pasientenes interesser.

– Dette er ikke et angrep på Hammerfest sykehus, eller en del av en omkamp for sykehus i Alta.  Mitt ankepunkt er at «vikarstafetten» spiser tiervis av millioner som skulle vært brukt på behandling av pasienter over hele fylket, påpeker Berg. Hammerfest sykehus brukte alene 45 millioner kroner i fjor.

TA GREP: Helsepolitiker Bernt Berg (Ap) krever at det blir tatt grep for å redusere behovet for vikarer og dermed årlie utgifter på over 50 millioner for å skaffe sykepleiere og leger. Foto: Jarle Mjøen / arkiv

Legekrise i Hammerfest

Tall fra Sykehusinnkjøp HF forteller at Finnmarkssykehuset totalt brukte 74 millioner i de tre første kvartalene i 2017 på vikarer. Altaposten har bedt Finnmarkssykehuset framlegge tall på hva de enkelte sykehusene brukte på gruppen fagfolk som tar seg best betalt som virkarer, legene. Vi har bedt om disse tallene gis i en splittet versjon fordelt på sykehuset i Hammerfest og Kirkenes.

Det som framkommer her viser at Hammerfest sykehus må være sykehuset i Norge som bruker mest på å hente inn legevikarer, om vi ser vikarutgiftene opp mot sykehusets størrelse. Gjennom hele 2017 brukte Finnmarkssykehuset 45 millioner kroner på å få leger til Hammerfest sykehus. Til sammenligning brukte Kirkenes sykehus 20 millioner kroner i samme periode.

– Sammensatt problem

For Finnmakssykehuset er det ikke bare legehjemler som ikke blir besatt og dyre vikarløsninger må til. Det brukes i tillegg rundt 10 millioner kroner årlig på å skaffe sykepleiere. Kommunikasjonssjef Ivar Greiner i Finnmarkssykehuset forteller Finnmarkssykehuset har rundt 100 overleger og over 100 leger i spesialisering.

Kommunikasjonssjef Ivar Greiner. Foto: Vidar Kristensen / arkiv

– Det er kun et fåtall stilinger som er ubesatte. Det er derfor ikke rekrutteringsutfordring alene som er årsaken til innleie av vikarer. For eksempel må vi leie inn vikarer når våre overleger har overlegepermisjon i fire måneder, som de har hvert tredje år, påpeker Greiner og viser til at sykehuset i Hammerfest først og fremst sliter med fagfolkene innen radiologi der det er ubesatte stillinger som medfører kostnader til vikarinnleie.

Det er ikke Finnmarkssykehuset som definerer hvilke rekrutteringsbyrå som brukes. Avgjørelsen tas sentralt i HINAS. I  2016 og 2017 er det «Personalhuset Staffinggroup», «HelseBemanning AS», «Transmedica A/S» og «Narco Polo AS» som har vært mest benyttet. De fire selskapene hentet ut størsteparten av de nær 75 millionene Finnmarkssykehuset brukte i 2017 til legevikarer.

– Snakk opp Kirkenes

Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) er ikke overrasket over at millioner forsvinner i vikarutgifter, men mener at omfanget er så dramatisk, at noe må skje.

– Tallene bekrefter i stor grad mine tidligere uttalelser om at man dessverre i alt for stor grad trekker direkte paralleller mellom pasientgrunnlag og fagmiljø. Helsedebatten i Vest Finnmark har ofte blitt forsøkt stoppet ved å hevde at det er for lite pasientgrunnlag for to sykehus i Vest Finnmark med sine 47.000 pasienter. Til sammenligning har Kirkenes sykehus et pasientgrunnlag på 27.000 og synes å ha et godt fagmiljø, noe som bekreftes også når man leser statistikken over vikarbruk.

– Dessverre skiller Finnmarkssykehuset, og da spesielt Hammerfest sykehus, seg negativt ut, sier Strifeldt, som nå mener at noe må skje:

– Min personlige mening er at en etablering av to sykehus i vest, da med samme pasientgrunnlag som ved mange andre sykehus rundt om i landet med gode fagmiljø, ville vi redusert vikarbruken. Dette kun gitt synergier ved at fagpersonell fra Hammerfest kan hospitere i Alta og motsatt. Pasienten ville blitt satt i fokus, samtidig som vi ville fått to kompetansemiljø som samarbeidet for å gi et best mulig helsetilbud til innbyggerne i hele vestfylket.

– Sammensatt problem

Lill Gunn Kivijervi, økonomisjef i Finnmarkssykehuset, mener at rekrutteringsproblemene skyldes blant annet vakante stillinger, sykefravær og permisjoner.

– Det er innenfor flere felt mangel på fagfolk, som gir rekrutteringsutfordringer til faste stillinger. Rekrutteringsutfordringer er en problemstilling som gjelder for helsevesenet generelt både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Finnmarkssykehuset er helt avhengig av vikarer ved fravær, da vi som et lite helseforetak har få fagpersoner. Større sykehus har mulighet til å dekke opp for fravær internt, men da vi har få fagpersoner, må vi leie inn vikarer. Finnmarkssykehuset får vikarer der det trengs, så det har ingen konsekvenser for pasientene, slår Kivijervi fast.

Lill Gunn Kivijervi. Foto: Finnmarkssykehuset

Det jobbes kontinuerlig for å rekruttere både leger og sykepleiere til Finnmark. Gjennom legerekrutteringsprosjektet hadde Finnmarkssykehuset i 2017 hele 10 leger i spesialistutdanning og 15 sykepleiere i spesialsykepleierutdanning.

– Legerekrutteringen har over år gitt oss flere faste spesialister og vi har aldri før hatt så mange spesialister tilgjengelig. Vi jobber kontinuerlig med å rekruttere flere fagfolk, og vi ser at det har skjedd en bedring ved at vi har flere  i faste stillinger. Likevel har vi de samme utfordringene som resten av sykehusene i landet med å rekruttere innen enkelte faggrupper.