Vi treffer Anja, Isak, Hala og resten av gjengen bare en kilometer fra Alta folkehøgskole. Her har de satt opp camp med to lavvoer. Bål, mat og kakao. Og en diger snøklokke, som barna har laget selv.

Bedre enn å sitte hjemme

De er heller med på friluftsskole, enn å sitte hjemme i vinterferien. Anja Lien er kjempeglad for at hun har fått lov å delta.

– Jeg synes det er morsomt å ake, grille og få latterkrampe.

– Hva får du latterkrampe av?

– For eksempel da vi akte på magen og vi fikk all snøen i ansiktet og i nesen. Eller når venninna mi sølte ut all kakaoen i posen, ler hun.

Nye vennskap

Hun synes det er deilig å bruke ferien ute i naturen, men det beste av alt er nye venner.

– Her har jeg fått treffe folk jeg ikke visste hvem var. Og kanskje vi blir venner på ettermiddagstid, kanskje til og med bestevenner, sier Anja.

– Hvorfor ville du bruke vinterferien din her?

– Jeg synes det er fint at vi har dette tilbudet og jeg skulle ønske at det var flere barn her. For eksempel så drar mange til Levi i vinterferien, men det er egentlig mye bedre å være hjemme og være med på dette.

Også Isak Hammari Haddal og Hala Yousef er enige med Anja. Det opprettes nye vennskap her på campen. Hala mener det er mye bedre å få frisk luft, enn å sitte hjemme å trykke på mobiltelefonen.

– Når man sitter hjemme så blir man ikke kjent med noen, andre enn mamma og pappa. Nå har man mulighet til å få venner, som man kan være sammen med også etter vinterferien.

Forberedt på kalde barn

Det er første gang det arrangeres friluftsskole på vinteren. Torkel Granaas er leder disse dagene, og sammen med Bendik Buhaug har de ansvaret for de 13 barna som er her. De er egentlig studenter ved friluftslinja ved UiT, men gjennom samarbeid med Finnmark friluftsråd så arrangerer de slike skoler. Tidligere har det vært kun på sommeren. Granaas sier de er godt forberedt.

– Det er noen ekstra utfordringer når det er på vinteren. Det er ikke alle barn som har like godt utstyr, så vi er forberedt på å varme opp noen frosne barn. Derfor har vi bål og lavvo, også har vi med fjellduk.

Før friluftsskolen startet tok vi en prat med Finnmark friluftsråd, som står bak aktiviteten. Nytilsatt prosjektleder for friluftsliv og folkehelse Karina Sivertsen, sier målet er gode vaner.

– Det er noen tenåringsår der man kanskje ikke er så interessert i natur og friluftsliv, men har man da gitt barna kunnskap og gode vaner tidlig, så vender de ofte tilbake til det når de blir eldre.

Ut til skolene

Egentlig ønsker friluftsrådet at det skal komme mer friluftsliv inn i skolene.

– Men skolene har ofte mye på planen og derfor blir det ikke til det. Da er friluftsskolen i feriene et godt initiativ for å få barna mer ut.

Barna sier selv at hadde det ikke vært for dagene ute på friluftsskolen, ville de vært hjemme i sofaen med mobiltelefon eller nettbrett foran seg. Initiativet fra friluftsrådet handler også om nettopp det.

– Mange foreldre har jobb og da blir ungene sittende hjemme i disse feriene. Da er dette et godt alternativ.

Den samme motivasjonen ligger bak Granaas sitt engasjement og lyst til å arrangere friluftsskole år etter år.

– Jeg håper ungene får et godt grunnlagt til å være ute. Og at de blir inspirert til å bruke mer av fritiden sin ute, sier han, og forteller at de skal kjøre hund, ake masse, lære seg navigering og de skal gå noen skiturer.

Barna får også muligheten til å overnatte i lavvo den siste natten.

Var litt skeptisk

Det prates livlig rundt bålet, det er tydelig at barna har blitt godt kjent bare i løpet av de første dagen. De har spist pinnebrød og drukket kakao, en av dagens favoritter for Hala. Hun innrømmer at før hun kom hit var hun veldig skeptisk. Hun hadde rett og slett ikke troen på at det kom til å bli gøy. Men det har visst seg å bli noe helt annet.

Det var egentlig mammas idé. Hun sa til meg at hun hadde meldt meg på og betalt 650 kroner. Da spurte jeg hvorfor ikke jeg kunne få pengene heller. Men nå når jeg er her så er jeg utrolig glad for at jeg fikk være med. Her får man velge litt selv, det er ikke noen som skal fortelle meg hva jeg skal gjøre. Og på denne turen har jeg ikke blitt kaldt, det har bestandig skjedd før.

– Så du er glad mamma brukte 650 kroner på dette og ikke ga de til deg?

– Ja, det er jeg veldig glad for, ler Hala, som har bestemt seg for å overnatte den siste natten. Det skal kanskje også Isak.