En mann i 50-årene fra Alta er i Indre Finnmark tingrett dømt til 30 dager i fengsel, samt må betale en bot på 10.000 kroner for hendelsen som fant sted i 2016.

I tiltalen heter det at han 5. mai 2016 ved Nattvann i Karasjok kjørte ut i grøfta på venstre side av veien. Mannen var påvirket av narkotika.

– Ulykken påførte kjøretøyet omfattende materielle skader og han og passasjer ble påført alvorlige nakke- og ryggskader, heter det.

Mannen hadde heller ikke gyldig førerkort.

Mener han handlet uaksomt

Tiltalte forklarte i retten at utforkjøringen skyldtes at det kom et dyr inn på veien, og at han for å unngå sammenstøt svingte skarpt mot venstre med den følge at han kom utenfor veien.

Når det kom til ruskjøringen, forklarte tiltalte at han hadde lovlig tilgang til medisin mot angst inneholdende Alprazolam, noe som han hadde inntatt forut for kjøreturen, i tillegg til amfetamin.

– Slik kombinasjon av rusmidler øker sjansen for å bli innblandet i trafikkulykke. Kombinasjonen med amfetamin vil på fallende rus medføre søvnighet og sløvhet. Retten mener at det er bevist ut over enhver rimelig og fornuftig tvil at ruspåvirkningen også i dette tilfelle har vært en medvirkende årsak til trafikkuhellet. Tiltalte har handlet forsettlig eller uaktsomt, og alle vilkår for domfellelse er til stede, heter det i rettens vurdering.

Lang liggetid

Ved straffeutmåling sa retten at det i formildende retning legges vekt på tiltaltes tilståelse. Videre at saken har ligget ubehandlet i cirka et år, noe som innebærer en straffereduksjon.

Straffen endte dermed på fengsel i 30 dager.