Influensafeber er erstattet med OL-feber i Tverrelvdalen barnehage, og både barn og voksne er rammet. Til tross for at det var 20 minus i Dalen i går ettermiddag, var alle ungene ute og lekte i OL-anlegget i barnehagen.

– I dag gikk vi på skøyter, og i går hadde vi tautrekkingskonkurranse mot de voksne, forteller Sondre, Adrian, Milla, Emilie, Amund, Endre, Erik, Selma og de andre ungene ivrige.

– Vi voksne synes det er gøy å lage aktiviteter og når vi voksne tilrettelegger, så får vi barna med oss. Aktive voksne, gir aktive barn, sier styrer Anita Bakken.

Trampet snø

Allerede i god tid før OL startet begynte snøkasser å komme inn på barnehageområdet, som barna og de voksne fylte med snø. Ungene trampet snø til den store OL-medlaje, og når snøen ble hardpakket og isete, løsnet de kassene – og vipps hadde de mange ulike ismoment på uteområdet. Liketil en egen OL-ild har de plassert ved inngangen til barnehagen.

En stor OL-borg har barna også vært med å lage og den er pyntet med OL-ringer, det norske flagg som er laget av farget is og flotte soltegninger. Barna har vært med hele veien og det har resultert i et ekstra lekestativ på uteområdet, som brukes flittig.

– De er så kjempeflinke her i barnehagen og vi er så heldige som har barna våre her. De finner stadig på nye ting, skryter tobarnsmamma Sanna Kivijervi.

Mange områder dekkes

Styrer Bakken sier at de har bevegelsesglede som et av fokusområdene i år og barnehagen er også med i prosjektet Aktiv barnehage, hvor målet er å komme opp i minst 60 minutters med andpusten fysisk aktivitet i løpet av barnehagedagen.

– OL som tema kom som en idè, fordi vi har Finn Hågen her fra Tverrelvdalen, og fordi det er fokus i media og barna får det med seg. Kanskje er foredrene hjemme også opptatte av det og snakker om det, sier styreren.

HEDERLIG INNSATS: Jonas Ek Krogh tar andektig imot medalje fra styrer Anita bakken etter dagens skiløp i Tverrelvdalen barnehage. Foto: Birgitte C. Johnsen

– Vi har ulike øvelser, ikke bare ski, aking og skøyter. Men også aktiviteter som tautrekking,  bygging av det høyeste tårnet av putene inne, hinderløye og lignende. Med et slikt tema er vi innom mange av rammeplanens fagområder, sier Bakken, som forteller at de har sett på kart hvor Sør-Korea er og at temaet har vært oppe i samlingstund.

– Snø, is og solas tilbakekomst, samt vinteraktiviter er temaene i vinter. Det er så mye vi kan gjøre og inspirere barna til med tanke på å bli glad i å være ute. Være i bevegels eog bruke kroppen, sier styreren engasejert.

PÅ GLATTISEN: Ungene i Tverrelvdalen barnehage hadde skøyter på OL-programmet i går. Foto: Privat

Petter laget skøytebane

Det hjelper også på å bo i en levende bygd, med drahjalp fra spreke foreldre og andre ildsjeler. Ex-langløpskonge Petter Eliassen og hans samboer Sigrid Aas har eksempelvis dratt i gang skitrening for voksne og skilek for barn i bygda. I tillegg stiller de til disposisjon for barnehagen innimellom. I går var ungene på skøytebana, som Eliassen har laget utenfor deres eget hus.

– Vi er så takknemlige for at forledre og andre i Dalen legger så flott til rette for aktivitet. Både skøytebana og ikke minst den flotte skiløypa, som ildsjeler har laget på fotballbanen rett utenfor barnehagen, sier Anita Bakken.

I dag var det altså skirenn, som var siste OL-øvelse i barnehagen. Altaposten spurte i går barna hva som er viktigst: Å ha det skøy eller å vinne.

– Det vikigste er å ha det skøy, sa Sondre og Adrian.

– Og å vinne, føyde Jonas til.

Tipper 70 gull

På spørsmål om hvor mange gull de tror Norge vil ta til slutt svarte Erik 70, mens Lotte først tippet tre, men endret oppfatning til 12, når storesøster Milla satset på 14. Så da blir det kanskje Milla som får rett, eller kommer nærmest. Vi antar de små OL-entusiastene i Tverrelvdalen følger innspurten frem til søndag med argusøyne.