– Vi må gjøre noe for å skaffe lærere og sykepleiere til kommunen. Rekrutteringskrisen kan først og fremst løses av sentrale myndigheter, men lokalt må vi slutte å prate om hva vi kan gjøre, og  i stedet handle. Min bønn om handling går både til posisjonspolitikere, men også til opposisjonspolitikere, sier Lomand til Altaposten og legger til:

– Et stort antall lærere i Alta er på vei inn i pensjonistenes rekker, samtidig som det er alt for få på lærerutdanningen ved UiT. Jeg frykter et sammenbrudd i  skolen om vi ikke gjør noe slik at flere starter på utdanningen, og at vi sikrer at de blir i kommunen og yrket når de er ferdigutdannet.

Bare snakk

Utdanningsforbundet har gjennom stikkprøver på flere av skolene i Alta avdekket at store deler av undervisningen gis av ikke-faglærte lærere. Problemet er økende, mye fordi svært mange lærere må ut i permisjon for å ta etterutdanning slik at de tilfredsstiller de nye kompetansekravene. Det viser seg nesten umulig å få tak i lærere med godkjent lærerutdanning til vikarstillinene, og resultatet er at det er stor fare for at ungene dine undervises av folk uten formell lærerutdanning, også i kjernefag.

– Alta SV krever at det skal jobbes med å øke attraktiviteten til læreryrket. Voksenopplæringa må styrkes, slik at særlig de som ønsker å utdanne seg til lærere får en mulighet til å forbedre sine karakterer i nøkkelfagene, og dermed oppfyller kravene for å komme inn på lærerutdanningen, påpeker SV-lederen.

Stipendordning

Sentrale politikere i Alta SV tok for over ett år tilbake til ordet for å sette av penger til en kommunal stipendordning der de som tar lærerutdanning får et stipend fra kommunen på 20.000 kroner per år, mot bindingstid i yrket i Alta. SV fikk ikke med seg Ap og resten av den politiske ledelsen.

– Utviklingen er så dramatisk at vi på nytt må sette dette på kartet. Alta kommune kan ikke leve med at en stor andel av de som underviser i grunnskolen gjør det uten å være kvalifisert, klargjør Lomeland.

I en egen uttalelse fra årsmøtet lister Alta SV opp fem-seks andre punkter som gir bedret rekruttering. Ett av disse er å ansette flere lærere på den enkelte skole, slik at behovet for vikarer går ned.

– Kjære potensielle lærere, vi trenger deg og dine resursser! Vi i Alta SV ønsker at du som står å vurderer ulike utdanningsløp, tenker hvor viktig en spesiell lærer kanskje var for deg. Akkurat du kan være den viktige læreren for noen andre. Husk søknadsfristen 15. april!

Sykepleierutdanning

Kristina Lomeland peker også på at utfordringene kommer til å stå i kø når helse- og omsorgstilbudet i Alta skal bygges ut de neste årene.

– Sykepleiere synes å være den andre store yrkesgruppen hvor Alta kommune må sette inn rekrutteringstiltak. Vi må få en felles front fra både posisjon og opposisjon i Alta for å kreve sykepleierutdanningen realisert snarest. Det vil bedre rekrutteringen, men det er behov for å  sette inn andre tiltak som kortsiktig kan bedre situasjonen, påpeker Lomand.