Skiferlaget tegnet i går en eksklusiv kontrakt med Danmarks største natursteinselskap, Zurface. Og Zurface er ikke bare store på fasadestein. De har ifølge magasinet sitt, gjennomført en rekke større signaturprosjekter med belegningsstein, med fasadestein og fortauer, kantsteiner og kystsikringsmurer. Kort fortalt er Zurface en dansk steinkjempe som skiferlaget nå har forlovet seg med. Sammen skal de tyngre inn på markedet med altaskifer i Danmark.

– Vi kjøper og selger stein fra hele verden. Vår granitt fra Bornholm er i toppklasse, men når vi inngår kontrakt med Altaskifer AS, så er det fordi vi kun skal tilby det beste. Og det vet vi, at skiferen fra Alta er i verdensklasse, sa Ole Sørensen, en av eierne av det danske steinselskapet etter at kontrakten var undertegnet.

FLOTT STEINBRUK: Kristian Røge som er prosjektleder for Zurface og partner i selskapet Ole Sørensen var synlig imponerte over skiferbruken i Nordlysbadet. Foto: Magne Kveseth

Potensialet er stort

For det var bare brede glis da de to bedriftslederne tok hverandre i handa som bevis på at nå er det danske natursteinsmarkedet innlemmet som del av Altas skiferrike. Det danske markedet er stort og skiferlaget i Alta ser et betydelig potensial i dette samarbeidet.

– Så skal vi nok også undertegne en kontrakt om ikke alt for lang tid, slo Sørensen fast. Men siden forhandlingene fortsatt pågikk da lokalavisa avla forhandlingsdelegasjonen et besøk i skiferstua på det nye etablissementet «Stakeriet», var det ingen som nevnte verken kvadratmeter, priser eller kvanta.

Ser man på hva selskapet har på lager av altaskifer i dag, ifølge Zurface sin katalog, bare 17 kvadratmeter flis i størrelsen 30 x 30, så ligger eksporten til Danmark an til å få en eksplosiv økning.

SIGNATUR: Bruken av skiferstein i Nordlysbadet er noe danskene satte pris på å få se - og det vil forundre mye om ikke likenende bruk kommer også i Danmark. Foto: Magne Kveseth

Omvisning

– Dette er Danmarks største natursteinselskap og slik jeg ser det er potensialet for våre produkter i Danmark svært lovende, sier John Vegard Holten i AL Alta skiferbrudd og Altaskifer AS.

For å vise hva altaskiferen er god for, fikk de danske gjestene en skikkelig rundtur i skiferland, der daglig leder Holten og salgssjef Asbjørn Wang viste gjestene rundt.

Og det satte de pris på, Ole Sørensen som er medeier i selskapet, Kristian Røge som er prosjektleder og blant annet hadde ansvaret for å kle den danske operaen med kalkstein, samt Lars Mortensen som er selskapets prosjektsjef.

Første stopp på runden for å vise hvor flott det er med skifer, var Nordlysbadet. Her fikk delegasjonen se hvordan naturstein kan brukes i et badeland.

– Dette var bare riktig lekkert. Vi har ikke levert naturstein til noe likt dette Nordlysbadet, for i de danske badeanlegg er det ikke vanlig å benytte materialer som skifer. Riktignok har vi levert naturstein til et spa-anlegg i et hotell, men ikke i en slik størrelsesorden som her, sa Sørensen.

Fra Nordlysbadet gikk turen til Skiferlaget og omvisning på den nye skifersaga som ble montert rett etter jul.

NORDLYSETS VUGGE: Salgssjef Asbjørn Wang i Altaskifer AS og daglig leder John Vegar Holten viste frem Alta og skiferbruk til Ole Sørensen, Kristian Røge og Lars Mortensen. Foto: Magne Kveseth

Tradisjoner

Danskene har lange tradisjoner for å bygge med stein og i Zurface sitt bakgrunnsmateriale kan man lese at byggetradisjonene hviler på bruken av gneis og granitt fra Bornholm. Det er finnes stadig vekk fire gjenværende steinbrudd i Danmark og der har selskapet, som nå vil satse på altaskiferen, enerett på å bryte gneis og granitt.

Grunnmurer og fundamenter har gjennom århundrer vært basert på denne bornholmske granitten som er betraktet som en urokkelig, klassisk hårdfør og elegant stein som står mot det meste av klimapåvirkninger. Omtrent slik som altaskiferen har blitt omtalt gjennom historien.

Den bornholmske steinen omtales som den som tåler trafikkslitasje, kulde og regn og er av det hardeste naturstein som finnes. I Danmark er det ikke få torg og rådhusplasser som er belagt med stein fra Bornholm.