Helsepolitisk talskvinne for Ap, Ingvild Kjerkhol, avviser at partiet ikke er opptatt av helsetilbudet for en tredel av Finnmarks befolkning i Alta-regionen. Det måtte imidlertid inngripen fra lokale for å få svar noen til å svare på om Stortinget er blitt forledet til å tro at akuttberedskapen for Alta/Kautokeino og 25.000 innbyggere er «god og forsvarlig».

– Ingen skal dø

Kort oppsummert er Kjerkhol klar på at ingen skal risikere å dø mens de venter på å komme til sykehus dersom det handler om fare for liv eller alvorlig helsetap. Det er hele tiden målet for helsetjenesten, ifølge Ap-politikeren.

– Det er fullstendig uakseptabelt at det skal ta timer å komme til sykehusbehandling når minutter og sekunder teller. Det kan vi ikke akseptere, sier helsepolitikeren.

– Men Ap stemte mot å få fakta på bordet om akutt- og helsetilbudet i Vest-Finnmark når dere behandlet dok-8-forslaget før jul?

– Ja, Ap vil ikke stoppe byggingen av nytt sykehus i Hammerfest. Helse Nord har ansvaret for at alle forhold ved strukturen er grundig utredet, og det de kommer fram til må vi politikere stole på, blant annet at innbyggerne i Alta-regionen har et godt og forsvarlig akuttilbud.

– Er det et godt og forsvarlig akuttilbud når det tar tre timer for livstruende pasienter å komme under sykehusbehandling?

– Det er ikke Stortinget som bestemmer hvor det skal opprettes akuttsykehus. Det er det helseforetaket som er satt til, og i dette tilfellet har Helse Nord ansvaret. Sykehusstrukturen kan ikke basere seg på enkelthendelser, slik den du viser til, og vi må gå ut fra at Helse Nord har lagt til grunn grundige utredninger som sikrer akutt hjelp når behovet er der.

–  Betyr det som nå dokumenteres at Stortinget ble feilinformert under dok-8-behandlingen?

– I dok-8-behandlingen tok Stortinget stilling til saken basert på det som var lagt fram av dokumentasjon fra helseministeren og Helse Nord, og ingenting i den dokumentasjonen er til nå påvist å være feil. Hva som blir sagt fra talerstolen fra representanter må ikke blandes sammen med saksdokumentene og beslutningensgrunnlag hos Helse Nord.

– Helse Nord bekrefter at tre timer før livstruende pasienter når sykehus er innenfor det de regner som akseptabel og godt akuttilbud for Altas befolkning. Helse Nord  har også bekreftet at det ikke er gjort risiko- og sårbarhetsanalyse for Vest-Finnmark. Din kommentar?

– Helse Nord har ansvaret for å sikre en god akuttberedskap. Jeg forutsetter også at Helse Nord har gjort tilstrekkelige sikkerhets og sårbarhetsanalyser, sier helsepolitisk talskvinne for Ap, Ingvild Kjerkhol som leder Ap-fraksjonen i Stortingets helsekomite.