En mann på 63 år, bosatt i Kautokeino kommune, er i Indre Finnmark tingrett dømt for å ha kjørt med 4-hjuling på vidda uten å ha tillatelse.

Mannen ble på grunn av hans økonomi dømt til en bot på 12.500 kroner.

Skadeskutt elg

Han møtte ikke i retten, men har i sin forklaring skrevet at en person i jaktlaget meldte fra om at han kunne ha skadeskutt en elg, og at elgen hadde forsvunnet på vidda.

Vedkommende person hadde dårlig helse, og kunne ikke foreta ettersøkning. Tiltalte var derfor nødt til å foreta ettersøkningen sammen med en annen person i jaktlaget.

Videre at de befant seg så langt unna stedet, at de var nødt til å bruke motorkjøretøy for å komme seg dit. De hadde bare kjørt etter etablerte kjørespor, frem til de nærmet seg området der de stoppet for å speide etter elgen.

Politivitnet forklarte i retten at han den 17. september 2017 var med på en oppsynstur i helikopter.

Her oppdaget de to terrenggående firehjuls motorsykler parkert under noen trær.

– De landet for å foreta nærmere kontroll. Tiltalte forklarte da det samme som fremkommer i ovennevnte forklaring. Vitnet festet liten lit til forklaringen, særlig fordi motorkjøretøyene var forsøkt skjult, og fordi tiltalte ikke på forhånd hadde meldt fra om at de var på ettersøk, heter det.

Uenige

Rettens flertall mener i utgangspunktet at det ut fra de strenge beviskravene i straffesaker ikke er mulig å avvise tiltaltes forklaring om at de var på ettersøk etter en mulig skadeskutt elg.

Flertallet viser imidlertid til at motorkjøring med dette formål ikke er tillatt med direkte hjemmel i motorferdselloven. Heller ikke i medhold av viltloven er motorferdsel med dette formål tillatt uten særskilt tillatelse.

Flertallet mente dermed at mannen har handlet med forsett, og det foreligger ingen straffefrihetsgrunner.