Frp-toppen skjønner lite av at Helse Nord kan hevde at en reisetid til sykehus mellom 2,5-3 timer i en akuttsituasjon er et godt tilbud for en by med over 20.000 mennesker.

– Det er totalt uforståelig for meg, og er mer uforsvarlig enn forsvarlig. Alle vet at minutter, ja sekunder, kan spille en rolle mellom liv og død. Da sier det seg selv hvilken risiko som løper med timevis venting og reising før pasienter ankommer et sykehus, påpeker Berg og legger til:

– Hvis vi har en helseminister som også mener at et akuttilbud som tar 2,5-3 timer før behandling er et godt tilbud, ja så er det meget oppsiktsvekkende. Min påstand er at et slikt akuttilbud ikke hadde blitt godtatt noen andre steder i landet, med tilsvarende befolkningsgrunnlag.

Regjeringsplattformen

Han viser til at i den utvidede regjeringens plattform står det at pasienter skal oppleve respekt, trygghet og åpenhet, samt slippe unødvendige ventetider.

– Slik det er i dag for en by med over 20.000 innbyggere, ja så innfrir ikke regjeringen på noen av disse punktene i forhold til akutte situasjoner. Så jeg vil bare oppfordre regjeringen til å ta sine egne ambisjoner på alvor, og få på plass tjenester som gir pasientene trygghet og respekt.

Han gjør det klart at Frp selv har gått til valg med et et mål om å gi likeverdige helsetjenester uavhengig av bosted, enten det er akutt eller kronisk sykdom.

– Her burde vi selv presse mer på for å få gjennomslag i regjeringen for Frp sin primære politikk, for det hadde skapt trygghet og respekt ovenfor pasientene.

Akseptabelt i Finnmark

For en kort tid tilbake så hadde NRK et langt innslag på nyhetene om hvor uakseptabelt det er at pasienter i Oslo/Akershus må vente på transport FRA sykehuset, ja kanskje så mye som en time eller to.

– Samtidig bryr man seg ikke om at pasienter fra Finnmark må bruke 10-12-14 timer for å reise til og fra UNN i Tromsø. Det er helt vanlig å sitte på flyplassen i Tromsø å vente på flyet i timesvis, selv om pasienter kunne reist tidligere, men da koster billetten kanskje noen kroner ekstra. Noen ganger går ikke flyet grunnet værforhold, og pasienter får seg en ekstra overnatting fra hjem og familie. Men slike forhold er visst helt naturlig for riksmedia, og derfor ikke nødvendig å ta opp på nasjonale flater. Sikkert mange nasjonale politikere på Stortinget som synes dette som skjer på Østlandsområdet er uakseptabelt. Hadde bare mange av dem visst samme engasjement for mennesker helt nord i landet, sier Berg.