Som en følge av to store sportsarrangementer, Finnmarksløpet og Arctic Race of Norway, blir det nå bedret dekning i Telenors nett. Både mot Jotka og Karasjok etter hundeløpstraseen, og en rekke steder i Finnmark som følge av det store internasjonale sykkelrittet.

Og for å tilfredsstille sendingene fra TV2 til Arctic race of Norway kommer det en ny 4G basestasjon ved Komsa skole.

Tett på 10 mill

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er på rundreise i Finnmark igjen - for å sjekke signalene fra selskapets basestasjoner.

– Siden fjorårets løp har vi brukt et sted mellom sju og ti millioner kroner på oppgradering. Det vi har gjort som er en stor endring fra i fjor, er at vi for et par dager siden fikk 4G på plass overfor demningen som skyter mot fjellstua i Jotka. Det er det aller viktigste i forhold til Alta som tettsted.

Hvis vi går litt lenger sør, så har vi en stor sender på Iskuras og der skal vi ha opp 4G før Finnmarksløpet starter.

Amundsen forteller at det vil gi langt bedre dekning for reinbeitedistriktet i området.

– Det blir en helt annen og bedre dekning med 4G langs hele løypetraseen, for alle basestasjonene mellom Alta og Kautokeino er oppgradert. Et unntak er Avjovarri, men vi har oppgradering på Rassegalvarre, Suossjavri og Jergul, samt det aller meste i Tanadalen på norsk side, så dette skal bli bra, sier dekningsdirektøren.

Om et par dager setter hans seg skrevs over setet på snøscooter og kjører ut etter løypetraseen til Finnmarksløpet for selv å gjøre de nødvendige testene av dekningen.

– Det har vært et mål siden fjorårets Finnmarksløp at vi skulle forbedre dekningen og jeg mener vi er i mål med det nå, sier Bjørn Amundsen.

Arctic Race

Tirsdag møtte alle de åtte kommunene i Finnmark, som er vertskap for Arctic Race of Norway, dekningsdirektøren for å bli orientert om hva som skal til for å sikre direktesendingene fra sykkelrittet.

– Fordi målgangen i Alta er flyttet nærmere Komsa skole, så vil vi slite med kapasiteten på 4G i målområdet. Komsa ligger høyt og det samme gjør Raipas, så derfor må vi bygge en 4G basestasjon ved Komsa skole, slik at vi er sikret nødvendig kapasitet for målgangen.

Får de ikke basestasjonen klar i tide vil de kjøre ut en mobil basestasjon slik at de er sikret kapasitet nok i 4G-nettet. Men dette er ikke den største utfordringen, sier Amundsen. Han gruer seg til etappe 2, som er fra Tana opp på Ifjordfjellet og videre mot Nordkyn.

Ifjord til Kjøllefjord er ikke det tettest befolkede området, men der fungerer satellittelefon, sier Amundsen.