Alta sjakklubbs høyt meritterte dommer, Karl-Johan Rist er tatt ut til å være hoveddommer ved det individuelle europamesterskapet i sjakk som arrangeres i Batumi, Georgia fra 16. til 29. mars.

Stolt altaværing

Fra sjakkforbundet blir det bekreftet at det er første gang en norsk sjakkdommer er utnevnt til hoveddommer i et mesterskap i utlandet. Rist har ved en rekke anledninger gjort seg bemerket som sjakkekspert og da det i romjula ble arrangert VM i såkalt hurtig- og lynsjakk hadde Rist tilbud om å være dommer, men han måtte den gangen takke nei av familiære årsaker.

Mesterskapet som Rist er valgt som hoveddommer for, blir organisert av den georgiske regjeringen, av Adjara selvstyrte republikk, Tbilisi rådhus og den georgiske sjakkunionen.

– Jeg visste at jeg skulle være dommer, men at de går helt til Nord-Norge og henter sjefsdommeren, det gjorde meg litt forfær, så jeg er ydmyk og stolt over å ha fått denne oppgaven. Egentlig synes jeg dette er litt kult, for EM er stort. Selv om ikke Magnus Carlsen spiller EM, så er det topp hundre i verden som skal delta, sier Karl-Johan Rist til avisa.

Godt samarbeid

Rist har vært med som dommer noen år på toppnivå med world cup og liknende arrangementer som Norway Chess i Stavanger tre år etter hverandre og han er registrert som det hans selv kaller «såkalt toppdommer».

– Hva gjør en sjefsdommer under et så stort arrangement?

– Som sjefsdommer har jeg ansvaret for at alt funker. Jeg er den som har det overordnede oppsynet med at alt er på stell. Jeg vet at alle dommerne under meg er veldig flinke. Borddommerne som er i spillelokalet og det tekniske apparatet er alle folk som vet hva de holder på med, dette er jeg sikker på. Så er det også slik at det fire assisterende sjefsdommere så når alle disse gjør jobben sin, så er man trygg. Under et slikt mesterskap må man stole på alle de andre og det funker stort sett. Oppstår det en kontrovers så er det sjefdommeren som tar avgjørelsen, men dette er heldigvis sjelden og dette vil helt sikkert gå bra, sier Rist.