Søndag var det festgudstjeneste i Nordlyskatedralen, i forbindelse med at det er fem år siden Altas nye hovedkirke ble vigslet. Alta menighet brukte kirkejubileet som ramme for å ta i bruk Nordlyskatedralens nye nattverdutstyr som ble overrakt av gullsmedmester Sunniva Juhls fra Kautokeino.

Festen fortsatte etter gudstjenesten med kirkekaffe og kaker. Her fortalte Sunniva Juhls, som har designet kirkesølvet, inngående om arbeidet, om hvor hun har hentet inspirasjon og hvorfor hun valgte å utforme de forskjellige delene av nattverdsettet som hun gjorde.

Krevende og spennende

– Dagen i dag har vært veldig høytidelig for meg. Dette oppdraget har vært en prosess som har tatt ett år, sier Sunniva Juhls til Altaposten.

– Det har vært et fantastisk spennende og krevende arbeid som har utfordret meg på mange plan. Jeg er lettet, stolt og utrolig takknemlig for oppdraget, sier Juhls og berømmer alle sine gullsmeder på verkstedet i Kautokeino.

– Uten gullsmedmester Jens Clausen og de andre gullsmedene hos oss hadde dette aldri gått. Clausen har stått for den tekniske utføringen, og han måtte til og med lage spesialverktøy, ene og alene for dette oppdraget, sier Sunniva Juhls.

Fornøyd biskop

Biskop Olav Øygard var også til stede under festgudstjenesten og holdt preken. Som tidligere sokneprest og prost i Alta kjenner Øygard den mangeårige prosessen for å få realisert den nye kirka bedre enn de fleste.

– Det var mange som ikke ville gi seg, selv da det kunne se mørkt ut. Til slutt ble Nordlyskatedralen reist, som et møtested mellom himmel og jord. Hellinga av de krumme veggene symboliserer at Gud omslutter oss med sin kjærlighet, sa biskopen i sin preken.

– Hvilken betydning mener du at Nordlyskatedralen har hatt for Alta som sted, for innbyggerne, for kultur- og næringslivet?

– Både næringsliv og politikere gjorde en stor innsats for å få bygget kirka. Denne store innsatsen betaler seg nå med et verdifullt engasjement, og for mange et slags eierskap til kirka. Nå som Nordlysattraksjonen er på plass i kirkas underetasje, bidrar dette også til å styrke reise- og næringslivets glede over kirka, svarer biskop Olav Øygard.

– Men jeg tror nok at Nordlyskatedralen som arena for kulturelle opplevelser er enda viktigere. Rommet har en utforming og akustikk som er helt unik, og gir rom for fantastiske konsertopplevelser. Det har mange allerede oppdaget, og jeg tror kirka vil bli enda mer betydningsfull som arena for musikk og kultur, avslutter biskopen.