Suksessen med junior-NM i 2015 ga Alta svømmeklubb vann på mølla. For drøyt to år siden sørget medlemmene i svømmeklubben for et prikkfritt arrangement i Nordlysbadet. Norgesmesterskapet for juniorer samlet hundrevis av unge talenter fra hele landet, og forbundet var særdeles godt fornøyd med hvordan Alta SK løste oppgaven som arrangør.

Krevende oppgave

De ble oppfordret til å søke senior-NM eller NM for masters (veteran-NM), noe klubben gjorde kort tid etter de positive tilbakemeldingene fra svømmepresident Per Rune Eknes. I mars i fjor fikk Mette Suhr Berg, Anne-Grethe Lillemoen og de andre ildsjelene i Alta SK gladmeldingen de hadde håpet på.

– Vi ble tildelt norgesmesterskapet for masters for litt over ett år siden, og startet forberedelsene noen måneder senere. Det er mye som skal på plass i forkant av et så stort arrangement. Vi må blant annet sørge for at vi har nok folk, fordele arbeidsoppgaver, ordne overnatting, skaffe dommere, hente inn nødvendig utstyr og sette opp dugnadslister. Det har vært mye arbeid, men det visste vi jo når vi tok på oss dette oppdraget, forteller Mette Suhr Berg og Anne-Grethe Lillemoen, som er henholdsvis bookingansvarlig og stevneleder for masters-NM 2018.

HEKTISK HELG: I tillegg til å delta selv, må utøverne fra Alta jobbe masse dugnad. Foto: Karl Eirik Steffensen

Fyller opp hotellene

Arrangøren regner med at det kommer et sted mellom 350 og 400 aktive svømmere til Alta denne helga. Man må være fylt 25 år for å kunne delta i masters, men det er også mulig for utøvere i alderen 20-24 år å være med på moroa. De svømmer i en såkalt pre masters-klasse.

– Vanligvis er det over 500 deltakere som stiller til start i NM, men det er naturlig nok noen som faller fra når mesterskapet arrangeres så langt nord. Det gjorde ikke saken bedre at vi måtte flytte mesterskapet frem et par uker. Vanligvis går det av stabelen i midten av mars. Men Finnmarksløpet starter fredag 9. mars, og da er hotellkapasiteten sprengt de påfølgende helgene. Det gjør at vårt arrangement går samtidig som det er vinterferie sørpå, opplyser Lillemoen, som ikke klager av den grunn.

– Det er kjempeartig at vi klarer å skape så mye liv og røre i Alta. Vi er ikke redde for å ta på oss store oppgaver, og det nyter næringslivet vårt godt av. Da er det viktig at bedriftene som tjener mye penger på dette gir litt tilbake når de i disse dager får besøk av lokale svømmere på sponsorjakt.

Må ut med store summer

Lillemoen & co arrangerer naturligvis ikke NM bare fordi forbundet er fornøyd. Dette arrangementet vil være en viktig inntektskilde for svømmeklubben.

– Det er klart at vi må sitte igjen med et overskudd etter en slik kraftanstrengelse. Ellers hadde vi aldri gjort det. Vi håper å kunne få inn rundt 100.000 kroner, som i sin helhet vil gå til barne- og ungdomsarbeidet i klubben, sier Lillemoen.

Utgifter er det nok av, så det er viktig for Alta SK at sponsorene stiller opp.

– Det skal blant annet være 22 dommere i sving. Vi må dekke reise, overnatting og mat for de som kommer utenfra. Vi må også ut med en saftig sum for å leie Nordlysbadet hele helga, uten at vi får muligheten til å drive med kiosksalg. Det gjør at vi går glipp av betydelige inntekter. Samtidig ønsker vi å rette en stor takk til Alta kommune som har bevilget 20.000 kroner til arrangementet. Det er gull verdt når vi skal betale halleien. At vi har Thon Hotels som hovedsponsor hjelper også på.

På rekordjakt

Det ble satt flere nye norske rekorder da junior-NM ble arrangert i Alta i november 2015. Lillemoen håper at det samme skjer igjen når veteranene skal i aksjon den første helga i mars.

– Det er ekstra stas å være arrangør hvis det går fort unna i bassenget. Vi skal gjøre vårt beste for å gi deltakerne en fin opplevelse. Kanskje får vi noen nye norske rekorder i retur. Det hadde vært moro, smiler Anne-Grethe Lillemoen.