Overfor Altaposten velger avdelingsleder for NAV Alta, Trine Arnesen, å kun uttale seg på generelt grunnlag i saken som angår Alta-mannen som måtte ta deler av natta utendørs grunnet manglende bolig:

– Vi hjelper personer som står i en akutt sitasjon uten bolig med ulike ordninger. I de fleste tilfeller gjelder dette personer som av sammensatte årsaker mangler egen inntekt, og derfor har utfordringer knyttet til bosituasjon.

– NAV tilbyr ikke rekvisisjon til hotellrom, men en av ordningene vi kan bistå med, er midlertidig botilbud via campingplasser i Alta og nærområde. Dette gjøres med bakgrunn i at Alta per i dag ikke har hospitslignende tilbud. Av ulike årsaker kan det oppstå situasjoner som gjør det vanskelig å få bo ved campinger i Alta. Vi kan da bruke campinger i nærområder av Alta kommune, sier hun.

Kan få transporthjelp

Hva angår de som mottar midlertidig botilbud utenfor Alta og som for eksempel har behov for helsetilbud i Alta kan det søkes om økonomisk hjelp til offentlig transport:

– For eksempel på strekningen Skaidi –Alta er det flere bussavganger daglig, og det er en av årsakene til at vi har valgt å bruke midlertidige boliger her, sier Arnesen.

Sliter med boliger

Altaposten har flere ganger tidligere satt søkelyet på boligsituasjonen i byen. Det offentlige har lenge måttet støtte seg på private aktører, eksempelvis campingplasser i drift og nedlagte campingplasser. Utfordringen for tilbud til bostedsløse ble forverret i fjor, da tilbudet ved Kronstad Camping opphørte.

Ekstra ille er det når det strømmer til med turister:

– NAV Alta har utfordringer knyttet til midlertidig botilbud, spesielt på denne tiden året da campinger har stor pågang fra turister og Finnmarksløpet.

10 får hjelp

– Alta har utviklet seg til en stor by i Finnmark med relativt dyre utleie boliger på det private markedet, som kan gi utforinger til de med lav inntekt.  Vi avhjelper mange med kommunale boliger, og kommunale botilbud. Dette er mange og ulike boliger, som driftes i regi av Stiftelsens utleieboliger.

Arnesen opplyser at det til enhver tid er rundt 10 personer som mottar midlertidig botilbud pr måned.

– Alta har de siste årene hatt cirka 55 bostedsløse, i alle aldersgrupper. Det vil si at de har midlertidig botilbud, bor hos familie og venner.

NAV yter videre bistand i forhold til kommunale botilbud, leieavtaler i det private markedet (for eksempel depositumsgarantier) samt andre former for botilbud i samarbeid med større huseiere med flere leiligheter til utleie.

– Personer som søker om kommunal bolig må påregne noe ventetid, påpeker hun.