En mann i 30-årene fra Alta er nylig dømt for brudd på vegtrafikkloven og legemiddelloven. I tiltalen som står gjengitt i dommen heter det at mannen 14. august i fjor kjørte bil, til tross for at han var påvirket av THC – et av virkestoffene i cannabis (hasj/marihuana).

Blodprøven som ble tatt av ham, viste spor av THC i blodet.

Nektet straffeskyld

Da saken kom opp for Alta tingrett, erkjente mannen seg ikke skyldig.

I retten forklarte han at han hadde hatt en dårlig helg.

– Han hadde røyket hasj fredag, lørdag og søndag senest klokka 20.00, før han sto opp mandag morgen. Da følte han seg helt fin og satte seg i bilen for å kjøre til jobb, gjengir tingretten.

Da han ble stoppet av politiet og avla spyttprøve, gav den utsalg på THC. Han ble deretter medbragt av politiet til legevakten for å avlegge en blodprøve. Han gjennomførte også en tegn- og symptomtest på legevakten.

Han forklarte at han var fullstendig oppegående, noe politibetjentene som var der kan bekrefte. Han fikk etter kort tid førerkortet tilbake, kjørte tilbake til bilen sin, og ble ønsket en god dag av politiet.

– Det er litt rart at han sitter i retten i dag, sa mannen i retten.

Ble ikke hørt

Retten har, på bakgrunn av vitneforklaringene og bevisene, funnet det bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte har forholdt seg som beskrevet, og at han har handlet uaktsomt.

– Retten legger avgjørende vekt på blodprøven som viste en konsentrasjon av THC i blodet tilsvarende over 0,5 i promille, heter det.

I tillegg til 30 dager betinget fengsel dømmes mannen til å betale 45.000 kroner i bot. Mannen fradømmes også retten til å kjøre motorvogn i ett år.

  • Dommen er ikke rettskraftig og kan ankes til lagmannsretten.