Skogens konge er som regel fredelig, men når elgen trekker seg ned til mennesker, kan det oppstå farlige situasjoner.

– For oss er det viktig at folk forstår og kan tolke elgens kroppsspråk. Brosjyren fikk vi laget for cirka 20 år siden, men innholdet er like aktuelt i dag, sier Jon-Håvar Haukland, virksomhetsleder Miljø, park og idrett til Altaposten.

På Alta kommunes nettsider har de derfor lagt ut informasjon om hvordan man skal forholde seg.

– Det er særlig viktig at voksne, foreldre, skoler og barnehager setter seg inn dette og snakker med barna om det å ha riktig atferd. Slik kan man unngå at det oppstår farlige situasjoner.

– Brosjyren er illustrert og viser veldig godt elgens kroppsspråk og hvordan man skal te seg, sier Haukland.

Oppstår det situasjoner bes du ta kontakt med politiet på 02800.

Gode råd

  • Pakk inn bærbusker og prydbusker. Velg vekster som ikke trekker til seg elg dersom du bor i et "elgutsatt" område. Kontakt miljø, park og idrett ved kommunen for råd.

  • Det er ingen grunn til å være redd elgen. Ha likevel respekt for den, husk at den er et vilt dyr.

  • Hold avstand. Når du oppdager elgen er det ingen grunn til å gå nærmere dersom det kan unngås, gå rundt eller vent. 50 meter kan være for nær.

  • Observer elgens kroppssignaler. Dersom den viser tegn til irritasjon er du for nær. Vær særlig oppmerksom på ku med kalv.

  • Unngå å provosere dyrene unødvendig. Ikke gjør "halvhjertede" forsøk på å jage elgen. Dette vil bare gjøre elgen enda mindre redd for mennesker. Ikke send hunden på elgen. Dette vil føre til  konfrontasjon mellom elg og hund og kan være farlig for hunden.

  • Vær oppmerksom på barns oppførsel overfor dyra. Fortell barna om riktig adferd.

  • Gi politiet beskjed dersom halvtamme elger blir stående i boligområdet over lengre tid.