Det er en ekstremt målbevisst og positiv trener vi møter bare dager før den første av flere tester opp mot det nivået han selv mener Alta-laget skal være på når serien avsluttes høsten 2018.

– Jeg og spillergruppa har vanvittig lyst til å være med i toppkampen gjennom sesongen. Det preger oss selvsagt allerede nå i starten av forberedelsene, sier tidligere eliteserietrener for TIL, Bård Flovik.

Gode spillere

I løpet av fire uker med trening i 2018 har den Tromsø-bosatte og pendlende Bård Flovik sett kvaliteter som gjør han sterk i troen på at Alta IF skal bli å se høyt oppe på 2. divisjonstabellen.

– Ja, her er det åpenbart spillere med kvalitet til å kunne prege 2. divisjon, og bidra til at vi blir et topplag. Det jeg har sett styrker meg også i troen på at vi har enkeltspillere som kan ta steget til nivå over topp 2. divisjon, konstaterer den erfarne treneren.

Først test

Fredag klokken 17.00 får en spent trener de første signalene på om det er hold i spådommen om at de blå-gule blir med i racet om opprykk til OBOS-ligaen. Da møter Alta IF en storhet i norsk fotball, Skeid, som de senere år har vært topplag i 2. divisjonen under kjente Tom Nordlies ledelse. To dager senere er Altas divisjonskollega Grorud motstander i Oslo.

– Ja, det er en test, men ikke først og fremst med tanke på sluttresultat. Et OK resultat er viktig for selvtillit, men det viktigste for meg er å se gjenkjenning av den type spill vi har jobbet med på trening. Vi har justert spillet en del i forhold til fjoråret, sier Flovik og legger til:

– Så blir det viktig for meg å se hvordan spillerne opptrer i kamp, og hvordan de presterer her. Trening er en ting, kamp er noe annet, og selv om jeg har fått et godt inntrykk av enkeltspillere på trening kjenner jeg de ikke godt i kampsituasjon.

Ny formasjon

Han vil ikke være kategorisk på hvordan Alta skal spille, i alle fall ikke med hensyn til formasjon. Derfor blir det kanskje en av kampene i helgen spilt med fjorårets 3-4-3-formasjon, mens han plasserer utgangsposisjon og arbeidsoppgaver litt annerledes i neste kamp.

– Vi har jobbet veldig mye med prinsipper på trening, og da blir naturlig nok formasjonsvalget mindre viktig. Uansett valg av formasjon skal vi ha prinsippene våre i bunn av spillestilen vår, forklarer den nye sjefen i Alta-fotballen.

Peter Aas

En av de nye, hentet inn fra Tromsø IL, er Petter Aas. Ifølge Flovik en spennende spiller som har slitt med skade og nylig operert for lyskeproblemet, som har fått det medisinske navnet «Gilmores Groin». Dermed blir han ikke med til Oslo, men vil komme til Alta om 14 dager etter å kjørt alternativ opptrening i Tromsø.

FORSTERKNING: Peter Aas kommer fra Tromsø IL og forventes å bli en klar forsterkning og en profil i 2. divisjonen. Foto: Øyvind Sivertsen, iTromsø

– Peter er en svært anvendelig spiller med høy løpskraft, hurtig og med et steg designet for moderne fotball, er trenerens vurdering av sin tidligere elev som han nå kan bli gjenforendt med.

– Er han god nok til at du allerede nå kan holde av en plass i  11-eren?

– Vi har hentet han for at han skal spille. Det er mitt svar på ditt spørsmål.

Toppscorer?

Målmaskinen Vegard Braaten tror publikum har noe å glede seg til når de skal følge årets Alta-lag.

TOPPSCORER? Vegard Braaten gir alt på trening og utelukker ikke at han skal kunne banke inn nok mål til at Alta tar steget opp i OBOS-ligaen. Foto: Øyvind Sivertsen, iTromsø

– Ja, jeg er sterk i troen på at vi kan være helt der oppe. OBOS-ligaen er ikke uoppnåelig allerede i år, men det er mange tøffe lag som skal slåes om vi skal makte det.

– Vegard Braaten står vel som toppscorer ved sesongslutt?

– Ikke om jeg må fortsette å prate med Altaposten og ikke kommer meg på trening. Skal vi oppnå noe som helst må vi trene hardt og være fokusert hele veien. Jeg skal i alle fall gjøre mitt til å være best mulig forberedt. Det er en god oppskrift for å nå mettmaskene.

– Hva er forskjellen fra i fjor til i år?

– Mange sultne spillere som må vise seg fram for en ny trener. Det betyr nye muligheter, og at ingen kan leve på gamle meritter.  Jeg føler at det har gitt ekstra energi til meg selv og mine lagkamerater. Så er vi veldig godt fornøyd med treningene så langt og merker at vi har fått inn en trenerkapasitet, sier altså Vegard et par dager før han skal teste scoringsformen mot Skeid.