Det går fram av en egen beregningsmodell som DNB har laget, hvor man også finner ut hvor mye et aksjeselskap bidrar med til verdiskapning i lokalsamfunnet, det som også kalles for ringvirkninger.

Modellen og utregningene som DNB's Rane Kristensen har laget, så langt kun for byggentreprenørene i Alta, viser at de på de siste 20 årene har omsatt for svimlende 10,8 milliarder kroner. Så er det alle de andre med tilknytning til maskindrift, rør, elektro og andre bransjer, så summene er formidable.

– Vi har laget denne modellen og hjemmesiden for å kunne beregne private aksjeselskapers verdiskapning i samfunnet i form av ringvirkninger. På denne måten ser vi hvor mye selskapene bidrar med i kroner og øre og hvor mye av offentlig tjenesteproduksjon som kan kjøpes eller produsere for disse midlene, sier Kristensen, som jobber med storkunder i hele Finnmark.. Eksempelet viser at entreprenør Harald Nilsen AS bidro med ringvirkninger for drøyt 42 millioner kroner i 2016 og til sammen 132 millioner fra 2013 til 2016.

Penger i Alta

Sammen med Rane Kristensen under orienteringen om ringvirkningsanalyser, er Kjetil Kristensen fra Alta næringsforening, næringssjef Jørgen Kristoffersen og daglig leder for Harald Nilsen, Halvdan Heggheim.

Harald Nilsen AS har et stort byggeprosjekt på gang i Bossekop på vegne av NHO-styreleder og eiendomsutvikler Tore Wæraas. Det er bitende kaldt utenfor byggekontoret, der prosjektet blir «analysert».

– Vårt prosjekt viser store ringvirkninger i lokalsamfunnet fra våre mange lokale bedrifter. Når man bruker det beregningsverktøyet som vi har lagt på nettet, kan man gå inn og sjekke uansett norske aksjeselskaper og se hva hvert enkelt selskap legger igjen. Vi mener det er viktig å belyse hvor viktig der er at lokale bedrifter kan konkurrere om større utbyggingsoppdrag, fordi man ser at når  vilkårene er ellers like, så er det viktig for kommunen at de store nasjonale selskapene velger lokalt næringsliv til tjenestekjøp der det er mulig og på den måten sikre lokal verdiskapning, og det gjelder innen oppdrett, hos maskinentreprenør på veiutbygginger og hos byggentreprenører som vår eksempel viser. Analysen viser også viktighet av lokalt eierskap og lokal verdiskapning og oppbygging av kapital, som igjen kan være med på å løfte nye prosjekter, sier Rane Kristensen fra DNB. Han sier et problem som har vært i Nord-Norge er kapitalfattighet, et problem som er i ferd med å bedre seg når selskapene tjener penger.

BYGG SKAPER VERDIER: Det blir store ringvirkninger lokalt når man bygger med lokale entreprenører, viser DNBs analyse. Foto: Magne Kveseth

Betaler for velferden

Næringssjefen i Alta, Jørgen Kristoffersen, er fornøyd med at det lokale næringslivet gjør det godt og på den måten skaper store ringvirkninger.

– Man bygger lokal kaptial som er et viktig bidrag for videre utvikling og det er blant annet byggingen av disse nye leilighetene et eksempel på. Dette er med på å betale for vår velferd og det er viktig for næringsutvikling i kommunen at man handler lokalt og tenker globalt, som det heter i miljøsammenheng, sa næringssjefen.

Halvdan Heggheim slo fast at byggeprosjektet i Bossekop som Harald Nilsen AS gjennomfører er et totalprosjekt for byggetrinn en, to og tre, på rundt en halv milliard i omsetning og det meste av prosjektet gjennomføres med lokale selskaper.

Leder i næringsforeningen i Alta Kjetil Kristensen mener loakle selskap bør handle lokalt.

– Vi ser i den analysen som DNB og Rane Kristensen har laget at jo mer man handler lokalt med varer og tjenster, jo mer tilfallet det samfunnet i form av skatter og avgifter og bidraget til lokalsamfunnet blir bare større og større. Når vi ser på analysen som gjelder bare for byggentreprenørene, så ser vi at bruk av lokalt næringsliv betyr betydelige summer lagt igjen til lokalsamfunnet, sier Kjetil Kristensen i Alta næringsforening.

Lærere og politi

Bare for å teste ut om Mediehuset Altaposten eller selskapet Nordavis bidrar med ringvirkninger, viser DnBs analyseverktøy at Altaposten legger igjen 6,3 millioner kroner i lokalsamfunnet. DNB's verktøy viser deretter at dette er nok til å betale for 5 lærerårsverk, 3 politiårsverk, 1 sykepleier og fire foreldrepermisjoner. Fra verktøyet finner man også ut av lokalavisa Altaposten ble etablert for 48 år siden og hadde 36 ansatte.

På nettet finner man lett verktøyet på adressen ringvirkninger.dnb.no.

Tallene er basert på skatter, avgifter og indirekte bidrag gjennom ansatte, varekjøp og tjenester i 2016, slik DnB's modell beregner ringvirkningene.