– Jeg er glad jeg kom rett til UNN og nå er fingeren operert, men du verden som det tar på å måtte vente en hel dag og halve natta fordi Pasientreiser satte meg opp med retur på kveldsflyet, sier Frank Johnsen, nyoperert og med tydelig verk.

Kritisk til systemet

Rundt han er det mange pasienter som skal hjem. Noen har ventet en hel dag. Frank sier til avisa at det er for dårlig at norsk helsevesen ikke har gjort noe med situasjonen som har vedvart i flere år.

Pasientreiser må velge billigste fly og dermed blir mange ventende fra konsultasjonen er over om formiddagen til kveldsflyet, mens «kostbare» Widerøe-maskiner letter i retning Alta leng før den tid.

– Nå kan de selvfølgelig ingenting for at flyet var mer enn to timer forsinket fra Oslo til Tromsø denne kvelden, men jeg er sterkt kritisk til pasienter på vei hjem fra UNN eller Aleris må vente så lenge, sier Frank.  Denne kvelden landet flyet i Alta langt over midnatt, så er det i tillegg pasienter

– Det er selvfølgelig hele tiden dem som har det verre enn meg, Jeg kan gå selv og jeg kan hjelpe meg selv på alle måter, men når man har verk i en nyoperert finger, blir man nesten syk av å sitte så lenge og vente. Jeg kjente jeg var både kvalm og dårlig etter hvert som timene gikk, sier Johnsen, i unge år aktiv skøyteløper.

ENDELIG: Svært mange hadde ventet svært lenge før de kunne ta fatt på siste etappe fra Tromsø til Alta med siste fly som de hadde blitt rekvirert til av pasientreiser. Foto: Magne Kveseth

Ansvaret

Den pensjonerte stensliperiarbeideren fra Kaiskuru skadet fingeren i garasjeporten forrige uke. Han sier han hadde flaks som ble sendt rett til Tromsø fra legevakta i Alta og kunne ta rutefly til UNN, der skaden skulle fikses.

– Det ble kjent for en tid tilbake at helseminister Bent Høie skulle ta dette med pasientreisene opp med Helse Nord. Det kan vel hende han har gjort det også, men jeg tror bare ikke det er nok. Jeg tror jeg har alle i Alta med meg når jeg tenker høyt. Jeg mener helseminister Høie må instruere dem det gjelder om dette skal bli bedre for alle som har vært på sykehuset i Tromsø, sier Johnsen.

Han ber Altaposten skrive nøkternt om dette og ikke skape et inntrykk som gjør at resten av Finnmark kaster seg over Alta igjen. Han er likevel klar.

– Dette er for dårlig når det går andre fly tidligere. Jeg var ferdig operert og ble skrevet ut av sykehuset klokka halv 11 på formiddagen, men må altså vente helt til siste fly. Dette skulle gå 22.10, men var forsinket og landet vel ikke i Alta får like før klokka 01 på natta.

Uverdig venting

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet svarer slik på spørsmål om det er rimelig at pasienter skal måtte vente så lenge som de som kommer fra Alta og Kautokeino må.

– Det skal ikke være sånn at pasienter som har vært til behandling og som trenger transport hjem, skal måtte vente i timevis. Det er uverdig. Legene som behandler pasientene kan også be om raskere transport hjem når det er medisinske grunner til det. Når det gjelder prosesser videre, så er det Helse Nord sitt ansvar. Jeg forventer at både Helse Nord og Pasientreiser har god dialog med Brukerutvalget om erfaringer og muligheter til forbedring. Når avtalene fornyes forventer jeg at erfaringene til pasientene fra Alta/Kautokeino tas med i vurderingene, svarer statssekretæren.