Fiskerne Jens Oddvar Johannes Ring og søskenbarnet Arnt Ring var på torskefiske på yttersiden av Sørøya, da de dro opp denne fisken tirsdag morgen.

– Vi fikk den opp med garnet, fra cirka 60 favns dybde, sier Ring til Altaposten.

De erfarne fiskerne visste ikke hvilken type fisk det var, og la dermed ut et bilde på gruppen "Finnmarksfauna" på Facebook.

Ikke mange minutter etter at bildet ble lagt ut, fikk de svar. Flere av gruppens medlemmer mente det var arten skjellbrosme de hadde fått i garnet.

FIKK SVAR PÅ FACEBOOK: Jens Oddvar Johannes Ring og søskenbarnet Arnt Ring lurte på hva slags fisk de hadde dratt opp fra havet. Det viste seg å være en skjellbrosme. Foto: Privat

– Ikke overraskende

Rupert M. Wienerroither ved Havforskningsinstituttet bekrefter at det er snakk om fisken skjellbrosme (Phycis blennoides).

– Dette ser man på grunn av de trådaktige røde bukfinnene som går forbi endetarmsåpningen. Fisken kan derfor ikke forveksles andre arter i norske farvann.

Skjellbrosme finner man ifølge Wienerroither fra Marokko og Middelhavet nordover til Island og Norge.

– Vi har fått den så langt nord som i den sørlige delen av Barentshavet, men jo lenger nord vi går jo sjeldnere blir den. Det å få den ved Sørøya er ikke særlig overraskende.

– De liker seg best på 250-400 m dybde og blir opp til 75 cm lang. Det finnes et kommersielt fiske for den i Frankrike og Spania, men det er ikke stort, legger Wienerroither til.