Det er Industri Energi, fagforbundet for ansatte innen olje, gass og landbasert industri, som i et par korte videosnutter forteller at strømprisene i løpet av de neste ti årene kan dobles. Som kilde til påstanden om dobbel strømpris vises det til det internasjonale energibyrået IEA.

– Det er overraskende at politikere mener det er en god løsning at forbrukerne skal betale gjennom høyere nettleie for å få høyere strømpriser, heter det avslutningsvis i den ene av filmsnuttene. Det er lokal LO-tillitsvalgt Øystein Pedersen helt enig i.

– Det verste er at vi med denne politikken selger ut norske verdier og norske arbeidsplasser. Derfor har jeg aktivt delt videoen, sier Pedersen til Altaposten.

Salg av Norge

Kampanjen er rettet inn mot den energipolitikken som olje- og energiminister Terje Søviknes har ansvaret for, blant annet med å la private bygge ut og drive strømkabler til utlandet.

I dag er det Statnett som har ansvaret for el-forsyningen, og budskapet er todelt fra Industri Energi: Kablene til utlandet vil medføre at vi ikke bare importer strøm fra Europa, men vi vil også importere europeiske strømpriser som vil ramme norske forbrukere og norsk arbeidskraft. Budskap to er at norske politikere, med den foreslåtte organiseringen, vil miste styringen og at fellesskapets verdier forsvinner til profitt for enkelte.

FELLESSKAPETS VERDIER: Hovedtillitsvalgt Øystein Pedersen til kamp mot høyere strømpriser og utenlandskabler. Foto: Jarle Mjøen

Hovedtillitsvalgt Øystein Pedersen i Sibelco, mener videoen om salg av felleskapets eiendeler, illustrerer godt hvordan dette påvirker medlemmene i LO og folk flest.

– Det fine med denne type illustrasjoner vises konsekvensene av en farlig politikk, og det gjøres på en lettfattelig og svært informativ måte. Vi må stå opp for fellesskapets verdier uansett om det er salg av NSB, SAS eller verdier skapt på våre naturgitte fordeler som vannkraft, slår han fast.

Søviknes uenig

I olje- og energidepartementet avviser de påstandene om strømpriser på det nivået som kommer fram i videosnuttene. I Dagsnytt 18 hevdet energiminister Terje Søviknes at påstanden om dobling av strømprisen var ren skremselspropaganda uten hold i virkelighet.

– Strømprisene vil gå opp, men vi er ikke nærheten av et nivå i nærheten av en dobling, klargjorde Søviknes som argumenterte med at flere strømkabler til utlandet ville gi mulighet til å importere grønn billig energi i perioder med kraftoverskudd i deler av Europa. Samlet sett ville ikke forbrukerne og industrien komme særlig dårligere ut, og gevinsten ville være at det ville bli lønnsomt og mulig å bygge ut fornybar kraft i Norge, eksempelvis vindkraft.

Ikke partistyrt

Industri Energi hevder de ikke driver partipolitikk, men medlemspolitikk når de tar opp kampen mot regjeringens energipolitikk.

– Vi bevilger ikke penger til politiske partier. Vi er til for medlemmene. Med våre rundt 60.000 medlemmer er vi det fjerde største forbundet i LO, heter det fra forbundet.

Mye engasjement

Problemstillingen om utlandskabler har vekt stort engasjement. I LO-vennlige Ap har også flere fylkeslag støttet kampen mot utenlandskablene og økte strømpriser i Norge.

– Vi har en rein industri med mye kompetanse som er konkurransedyktig i den globale konkurransen. Den bidrar til store eksportinntekter til landet og kan vokse enda mer i framtida. Vi vil heller eksportere mineraler enn kraft, uttalte stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Nordland, Eirik Sivertsen, til Klassekampen for en tid tilbake.