Leder Paul Olav Røsbø mener den nye forskriften kan ramme fastlegeordningen i distriktene og gi for dårligere legevaktordning. Det mener også leder for Nasjonalt senter for distriktsmedisin, Helen Brandstorp.

Frykter legeflukt

Helse- og omsorgsdepartementet fremmer nye krav til leger som inngår i legevaktordninger rundt om i landets kommuner. I Finnmarks 19 kommuner finnes per i dag 16 kommunale legevakter. Mer vaktsamarbeid mellom kommuner i fylket kan være problematisk, ifølge legeforeningsleder Paul Olav Røsbø.

Dette skyldes store avstander, spredt bosetting og værmessige utfordringer.

– Tanken bak ny forskrift kan være god, blant annet for å løfte kvaliteten i legevakttjenesten. Virkemidlene er derimot feile og kan ramme folk i store deler av fylket, sier Røsbø.

Det som har skapt stort engasjement blant leger rundt om i landet, er de nye forskriftenes krav om at lege i bakvakt må kunne rykke ut i stedet for å være tilgjengelig på telefon, i tilfeller der vaktlegen er uten selvstendig vaktkompetanse.

Kan gi legeflukt

Helen Brandstorp som leder Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) har tidligere vært fastlege i Tana, og har tatt doktorgrad innen distriktsmedisin. Dette ble gjennomført i Alta hvor hun også disputerte i januar 2017.

Brandstorp sier rett ut, at slike krav for lege i bakvakt ikke passer for virkelighetens verden. Hun forteller at unge leger ofte har sin første jobb i Finnmark, og mener det selvsagt er viktig for en turnuslege å ha trygghet i bakvakt med erfaren lege.

– Vi har kartlegginger som viser at turnuslegene fort blir selvstendige og ringer sykehus direkte i stedet for bakvakt-legen, sier Brandstorp.

En undersøkelse har også vist at turnuslegene blir trygge i samhandling med ambulansepersonell, når de blir kjent med sykepleiere, sykestuer og annet helsepersonell på stedet.  Brandstorp mener kravene som skisseres i forhold til utrykning for bakvaktlege ikke er fornuftig bruk av ressurser som allerede er sviktende, ikke bare i utkant-Norge. Hun sier også at man heller  satser på det som allerede er forskriftfestet og som skaper best hverdag for personellet og bedrer pasientsikkerhet.

Viktig lokalkunnskap

Høringsfristen var 8. januar. Både Finnmark legeforening og andre legeforeninger med geografiske utfordringer og vekslende værforhold har gitt utvetydige høringssvar. Paul Olav Røsbø forteller at økende vaktbelastning kan gi mange kommuner en vanskelig situasjon når det gjelder fastlegedekning.

– Høye krav kan føre til manglende legevakt. I stedet for å løfte legevakttjenesten, kan det føre til at leger erstattes med ambulansepersonell, sier Røsbø.

Han forklarer at pasienter vurderes ut fra forskjellige fargegrader når det gjelder videre behandling. Rød grad innebærer at situasjonen er akutt og pasienten må til sykehus. Gul fargegrad kan innebære usikkerhet om videre behandling og grønn fargegrad betyr at det ikke haster.

– Skal ambulansepersonell måtte vurdere dette? Det mener jeg helsemyndighetene må spørre seg, før de gjennomfører nye ting. Han sier det kreves erfaring for å se slike forskjeller, og tror at det uten lege vil gi usikkerhet og mange innleggelser «for sikkerhets skyld».

Lederen av Finnmark legeforening tror heller ikke at spesialistgodkjenning er godt nok for å gi folk et tilfredsstillende legetilbud.

– Blir nye forskrifter stående, kan en spesialist fra Oslo ta jobb som fastlege hvor som helst. Vedkommende kan ha nok faglig kvalitet, men kjenner ikke de lokale forholdene, sier Røsbø.

Han forklarer at selv med høy kompetanse trengs det opplæring om lokale forhold.

–  I distriktet må ha innstilling om å trives med ansvar, man må være trygg og må ha opplæring om lokale forhold. I Loppa har vi helsepersonell med utrolig godt tverrfaglig samarbeid, ambulanse og legeskyssbåt med fantastisk personale, et brannvesen vi kan dra nytte av, og utplasserte hjertestartere. En styrke er at vi kjenner hverandre. Man må være litt «MacGyver» av og til, sier Paul Olav Røsbø.

Han stortrives i jobb som kommunelege i Loppa, med utfordringer og løsningsorientering.

– Lokalkunnskap undervurderes i forslag til nye forskrifter, står det i høringssvaret fra Finnmark legeforening, som også mener at forbedringer heller kan være lokal opplæring og samtrening mellom nødressursene.

–  Det er nok med bakvakt på telefon og være raskt tilgjengelig, avslutter legeforeningen sitt høringssvar.