Det såkalte Verte-stipendet for 2017 gikk til Pia Sundsvoll fra Nordreisa, som kvitterte med å ta en tur til Alta for å presentere sine studentarbeider.

Årets stipendmottaker holder på å ferdigstille sin diplomoppgave ved NMBU og ser frem til snart å kunne kalle seg for landskapsarkitekt. Med en oppvekst i Nordreisa, men ungdom og voksenliv i Oslo, mener hun fortsatt at båndene til Nord-Troms har bidratt til å forme måten hun tenker på.

Besteforeldrene hadde samisk, kvensk og norsk opprinnelse og hun vokste derfor opp med historier om blant annet evakuering og fornorskningspolitikk, historier om steder og menneskene som bor der. Slike problemstillinger er viktig å bruke for å finne en felles identitet som grunnlag for eksempelvis steds- og byutvikling.

Fremmer kompetanse

Sivilarkitekt Linda Nielsen ved Verte forteller at stipendet deles ut for annen gang til arkitekt- og landskapsarkitektstudenter fra Finnmark og Nord-Troms og har til hensikt å fremme kompetansen innen dette faget.

– Det bygges mye i de nordligste fylkene og det vil også i framtiden være behov for gode formgivere til å bistå i denne prosessen. Bakgrunn for opprettelsen av stipendet er derfor også et ønske om å sikre at flest mulig fra de nordligste fylkene fullfører studiene sine. Dersom de returnerer nordpå for å bidra med kunnskapen sin, er det naturligvis enda bedre, sier Nielsen, som arrangerte fagdag da Sundsvoll kom til Alta.

INTERESSANT: Gode faglige diskusjoner fremmer interessen for arkitektur. Verte jobber for å sikre rekruttering og kompetanse, blant annet gjennom stipendutdeling. Foto: Privat

Delte stipendet

Kontorets ansatte lyttet interessert på presentasjonen og blant disse er også en av fjorårets stipendmottakere. Matilde Sundquist ble ferdig med arkitektstudiene sommeren 2018 – og med bakgrunn i store oppdragsmengder fikk hun tilbud om jobb hos Verte.

Linda mener det er viktig å holde oppe trykket i forhold til rekruttering.

– Det vil i fremtiden være behov for dyktige folk til å forme omgivelsene i Nord-Norge. Vi vil gjerne oppfordre nordnorske ungdommer til å utdanne seg til innenfor landskapsarkitektur- og arkitektur-faget. Stipendet er en viktig del av dette arbeidet. I fjor utlyste vi stipendet for første gang og valgte å dele ut 20.000 kroner til hele fire unge mennesker fra Finnmark og Nord-Troms, sier hun.

Bygges masse

Stipendmottakerne ble dessuten invitert med på mini-studietur til Rovaniemi i forbindelse med Nordkalottsymposiet i februar 2017 og det var god tid til både faglige diskusjoner og nettverksbygging.

– Det vil også de kommende årene skulle bygges en masse i Nord-Norge. Det er ikke uvesentlig med fagpersoner som har en forståelse for både klimatiske og kulturelle sammenhenger til å bistå med denne utviklingen. Når man som ungdom reiser ut for å skaffe seg en utdannelse mener vi derfor det er viktig å synliggjøre at det ER en fremtid i nord og at det ER behov for fagkompetansen som de tilegner seg. Verte-stipendet er ment som en slik hilsen og et skulderklapp for innsatsen.

LOVENDE: Landskapsarkitekt Anita Veiseth (t.h) i Verte gleder seg over at unge talenter kommer nordfra, som stipendmottakerne Pia Sundsvoll (midten) og Mathilde Sundquist. Foto: Privat

Utplassering

Linda forteller videre at kontoret med jevne mellomrom blir kontaktet av elever som ønsker utplassering eller bare har lyst å høre litt mer om arkitekt- eller landskapsarkitektyrket.

– Det er ikke bestandig vi har kapasitet til å ta inn ungdommer på kontoret da vi mener man også bør ha tid å følge de litt opp. Vi finner imidlertid alltid tid til en prat dersom det er noen som går rundt med en liten formgiver i magen.

Fristen for å søke stipendet er 1. juni!