Næringssjef Jørgen Kristoffersen i Alta kommune holder kortene tett til brystet og er taus om hvilke næringsaktører han har hatt med på befaring på det snart ferdige iondustriområdet på Langnes.

–Jeg regner med at Altaposten har forståelse for at vi i denne fasen ikke kan være åpen på hvem vi er i dialog med, og hvem som har vist interesse for etablering på Langnes. Det jeg kan si er at det er flere, både store og små, og at interessen er langt større en det vi har turt å håpe på, sier Kristoffersen.

Sentrale Ole Steinar Østlyngen i politisk ledelse vil heller ikke si noe mer om hvem som vurderer etablering på Langnes.

– Det jeg kan si er at det er både nasjonale og internasjonale aktører blant de som har vært på befaring. I likhet med næringssjefen er jeg veldig fornøyd med at interessen er så konkret at de har bedt om befaring og info om industriområdet. Det viser at Langnes er attraktivt, sier Østlyngen.

Produksjonsbedrift

Etter det Altaposten er kjent med er ikke planene om lakseslakteri lagt vekk. Det blir neppe et felles lakseslakteri, men det er fortsatt kontakt mellom Alta kommune og oppdrettsnæringen. Samtidig kan hvit-fisk-produksjon framstå som interessant.

– Er det naturlig å sette interessen fra Hasvik for å lande fergesambandet på Langnes i sammenheng med hvitfisk-produksjon her?

– Det vil jeg ikke mene eller si noe om, sier Østlyngen.

Ikke ferdig

Status for Langnes Industriområde er at det nå er ferdig utfylt med bruk av tunnelmasser fra Ailigassetunnelen. Området er i tre terasser hvor nederste del er utfyllingsmasser og de to andre nivåene lagt inn i terrenget. Den utfylte delen må sige anslagsvis ett år før området her kan asfalteres og klargjøres. Det skal også bygges kailøsninger samt at det skal føres vann og avløp inn i området før de første interessentene kan etablere seg.

– Vi skal også lage en detaljplan for området. Det betyr nok at vi vil utforme en strategi for hvordan vi skal fylle det opp. Her blir det satt  kriterier som må oppfylles av bedriftene som skal inn her, eksempelvis om de er avhengig av å være sjørettet, klargjør Jørgen Kristoffersen.