– Har man jobbet som frisør hele livet, er det kanskje ikke så lett å tenke at man kan jobbe med noe annet. Men mange kan jo det. Og vi kan hjelpe dem å finne ut hva, sier Trine Nilsen Nordeidet i Karriere Finnmark.

250 unike brukere fikk karriereveiledning det første året. Karriere Finnmark gir gratis karriereveiledning til voksne, for eksempel arbeidsledige – og alle andre som kunne ha behov for det. I høst var det ett år siden karrieresentrene i Alta og Vadsø startet opp og statusen er at flere hundre «veisøkere» har fått hjelp.

– Vi er fornøyd med at vi har hjulpet flere hundre personer med karriereveiledning, og at det kommer stadig nye til, sier Trine Nilsen Nordeidet.

– Vi er til for alle som vurderer hva slags utdanning de skal ta, eller skal søke jobb. Noen ønsker å endre på den jobbsituasjonen de er i idag og er usikker på mulighetene sine. Hos oss kan de finne ut hva de passer til, forteller Nordeidet.

Karriere Finnmark er offentlig og gratis. I Alta har de kontor i Kunnskapsparken, i Vadsø er det på fylkeshuset. Det er et et samarbeid mellom Finnmark fylkeskommune og NAV Finnmark. Da var vårt fylke blant de to siste i hele landet som fikk etablert karrieresentre.

De har faste kontordager i Hammerfest og Kirkenes, og tilbyr ellers veiledning i hele fylket. Akkurat nå planlegges besøk både til Berlevåg og Måsøy.

NASJONAL SATSING: Susanne Lupton og Kari Tennefoss (begge Vadsø), og Trine Nilsen Nordeidet under den nasjonale karriereveiledningskonferansen i høst. Foto: privat

Den typiske veisøker

Så hvem er de da, de som har funnet frem til karrieresenteret?

– Et eksempel er «Anders», som hele sitt liv hadde vært i handelsnæringa. Han mista jobben på grunn av konkurs. Så sto han foran et valg, om han skulle søke ny butikkjobb eller tenke helt nytt. Han kom til oss og etter noen samtaler valgte han å ta ny utdanning. Han studerer idag til barnehagelærer, forteller veilederen.

– Det er en god del unge som har gjort noe annet et år eller to, og skal søke seg inn på studier. De kommer gjerne til oss og vil finne ut hva slags studier og fremtidig jobb de passer for, sier Nordeidet.

Karrieresenteret har interessekartleggingsverktøy som vil vise hva slags interesser og egenskaper personen har, og hva slags muligheter som finnes innenfor veisøkers interessefelt

– Har dere hatt inne noen som har valgt noe helt annet enn det de tenkte før de kom til veiledning?

– Enten får de bekreftet det de hadde drømt om, eller de får nye ideer. Så må de selv gjøre et stykke arbeid i etterkant, og faktisk ta de valgene som skal til for å nå målet sitt.

Alle kan ta kontakt

– Kjenner man at man har lyst å gjøre noe nytt innenfor jobb og/eller skole, så er vi en ypperlig sparringspartner. Det er ikke alltid så mye som skal til. For mange kan det oppleves litt skummelt å skifte jobb, skifte retning, forteller Nordeidet.

Hun viser til de gode verktøyene de har, programmer og systemer som kartlegger hva den enkelte er god på og kan gi dem en god veiledning på veien videre.

Karrieresentrene driver også samarbeid om gruppeveiledning for flere. Da kan de bli leid inn.

– Og så er vi et ressurssenter for de som allerede jobber med karriereveiledning på ungdomsskoler og voksenopplæring, sier hun.

Ny satsing i Tromsø

Det skal satses ytterligere på karriereveiledning: Fra nasjonalt hold har regjeringa besluttet at Tromsø skal bli et nasjonalt kraftsenter for karriereveiledning. Satsing: Regjeringa og Kompetanse Norge, har i 2018 flyttet 10 statlige stillinger fra Kompetanse Norge i Oslo til Tromsø.

Det er i tillegg bevilget 25 millioner til å utvikle en digital karriereveiledningsplattform, som skal utvikles i Tromsø, og fra før er Utdanning.no etablert i Tromsø.

– Akkurat nå venter vi stor pågang på karrieresenteret. Det er nemlig søknadsfrist på privatisteksamener på videregående nå i februar, og søknadsfrist til høyere utdanning i april.