Arges er ifølge gresk mytologi en enøyd gud, og nå danner daglig leder for plastfabrikken i Alta, Bjørnar Bull, datterselskapet Brontes, som også er en enøyd gud og betyr torden.

– Ja, det startet jo med Polyfemos som også er en enøyd kjempe fra mytologien, smiler Bjørnar Bull, som virkelig har levd opp til motet til de greske gudene.

Etter at suksessbedriften Polyfemos på sjokkartet vis ble lagt ned av utenlandske eiere i 2012, reiste Bjørnar Bull og de ansatte seg nærmest i protest og dannet et nytt selskap som de døpte Arges. Forslanger til oppdrettsindustrien ble raskt et nytt produkt.

Samler inn slangene

Med stort fokus på miljø over hele verden vil også Arges gjøre sitt for å være i forkant og derfor danner de nå et eget gjenvinningsselskap, som skal ta seg av de brukte forslangene fra oppdrettsindustrien.

– Vi ser at for stor del av slangene ikke gjenvinnes, men går til forbrenning og deponi. Vi ønsker nå å samle inn de brukte slangene vi leverer til industrien for å lage nye slanger av dem, forteller Bull.

Samarbeider lokalt

Han sier at utfordringen er å få rengjort de brukte slangene, og få hentet dem inn.

– Men vi vil samarbeide med Alta aqua service, som driver med service til oppdrettsindustrien. De har båter som de kan hente inn slangene med, forklarer fabrikk-lederen.

– Det høres plasskrevende ut med gjenvinnig?

– Ja, det vil nok kreve litt plass, men vi må se hvordan vi kan løse det. Det er ikke sikkert vi trenger å ha det lokalisert her hvor vi er i dag med Arges heller.

– Hvordan er det å produsere plastprodukter i en verden der plast har fokus som miljøversting?

– Den plasten vi bruker er såkalt termoplast, som er gjennvinnbar. Fiberrørene vi legger i bakken har ingen slitasje og forurenser jo ikke. Men det er klart, vi er også nødt å ha fokus på minst mulig forurensing, men samtidig ser jeg ikke at vi i Norge har det store plastproblemet sammenlignet med mange andre land i verden. Men selv om vi har et veldig godt system for gjenvinning i Norge, så kan vi bli bedre, sier Bull.

Imponert over Arges

Roger Pedersen hos Grieg Seafood i Alta er imponert over Arges.

– At vi har en lokal leverandør som hiver seg rundt og begynner å resirkulere den brukte plasten er utrolig flott. Vi snakker om store volum med plast her og da er det veldig viktig at vi har en lokal leverandør med et slikt mindset, mener samfunnskontakten hos Grieg Seafood.