Med historisk tilbakeblikk og sin egen vri, skal Stine og Mike bygge opp et nytt restauranttilbud midt i gågata i Alta. De vil nå jobbe med menyen og satser på å åpne i slutten av februar.

– Restauranten skal bli noe annet. Akkurat nå skal Mike og jeg bli kjent med hverandre. Hittil føler jeg at vi snakker samme språk og har mange like verdier. Vi ønsker at restauranten skal bli noe nytt med mye liv og mye som skjer, sier Stine Mannsverk.

STAKERIET: Slik blir den nye restauranten i Kjellerbygget, med vinduer inn mot gågata. Foto: Nordmat

Den nye restauranten i Kjellerbygget har fått navnet «Stakeriet». Navnet henspeiler til stakerne i Altaelva, og historien til Alta vil være sentral. Om maten som skal serveres vil de ikke røpe så mye, annet enn at det kan bli både blir norsk og utenlandsk mat, lokalt og ikke så lokalt.

– Vi ønsker ikke å binde oss mot noe, sier hun.

Mens vi er innom jobber håndtverkerne. Restauranten begynner virkelig å ta form. Uttrykket er røft, rustikt med skifer og tømmer.

Huseier Kurt Ek har investert mange millioner i bygget, og grunnarbeidene for restauranten. Han uttalte til Altaposten i høst at målet hans var å skape liv og røre i gågata.

Et nytt steg for Mike

Kjøkkensjefen kjenner nok mange til fra før, fra restauranten over gata. Michal Zajda, eller Mike som de fleste kaller han, tar nå steget til å drive egen restaurant.

– Vi fikk til noe flott sammen med Bjørnar på Du Verden. Etter fem år der er det fint å gjøre noe nytt. Så det å drive for seg selv blir et nytt steg i karrieren for meg, sier Mike.

Han sier han har veldig god kontakt med sin tidligere arbeidsgiver, og tenker ikke på at de nå blir konkurrenter.

– Vi får i stedet se på det som at vi gir folk nye valg. Det er godt for både de som bor her og turister at det er flere restauranter å velge mellom, tror den sympatiske kjøkkensjefen.

IKKE RIKTIG ENNÅ: Stine tar de avbarka tømmerstokkene nærmere i øyesyn. Foto: Kita Eilertsen

Stine Mannsverk har sin bakgrunn fra Sorrisniva. De to har ikke jobbet sammen tidligere, men skal bruke ukene fremover på å bli kjent.

–  Jeg har hatt fire fantastiske år i Sorrisniva, og der fikk jeg virkelig øynene opp for denne bransjen. Jeg elsker å ta imot gjester og ta vare på dem, sier hun.

Nå har hun vært uten den jobben i noen uker, og savner det allerede.

Travel tid i møte

I enden av lokalet har fotograf Marie Louise Somby fotoshoot. Det ser spennende ut. Noen av de som skal jobbe her, kommer innom og Mannsverk og Zajda skal lære seg å bli kjent, sette sammen meny og bli vant til å jobbe sammen.

Ett av møterommene har fått vakkert skifergulv og avbarka tømmerstokker ligger klare til å bli interiør.

– Stine har fokus på at det skal være kvalitet på mat, variert mat og god atmosfære. Men hun har også fokus på at folk skal ønske å komme på jobb, det skal være godt arbeidsmiljø. Det synes jeg er veldig bra, sier Maya Christine Opgård som akkurat har takket ja til jobb.

GLEDER SEG: Maya Christine Opgård (til høyre) har akkurat takket ja til jobb som servitør. Foto: Kita Eilertsen

I slutten av februar

Stine Mannsverk, Mike Zajda, Morten Ek og Vegard Uglebakken er med på eiersiden med 25 prosent hver.

– Og så må det sies at huseieren har tatt en stor del av investeringene. Det er utrolig bra, forteller Mannsverk.

– Hva liker du selv best å spise?

– Jeg liker mat som smaker noe og jeg liker å prøve nye ting. Ellers liker jeg vel aller best taco, sier hun og ler.

De går noen travle uker i møte, men håper å kunne åpne i slutten av februar. Åpningsdatoen får vi ikke vite – annet enn at fremtidige gjester må følge med.

– Jeg gleder meg skikkelig til å kunne ta imot gjester på vår egen restaurant, sier Stine Mannsverk.

ARTIG: – Jeg elsker å ta imot gjester og ta vare på dem, sier Stine Mannsverk. Foto: Kita Eilertsen