Nyttårsaften traff Altaposten to ukjente herremenn i skisporet øverst i Tverrelvdalen, ikke langt unna husene til skikongene Finn Hågen Krogh og Petter Eliassen.

GOD TEKNIKK: Mislav Severel kom seg lett opp bakken med skiene på beina. Kamerat Vlado Kozljan valgte å safe. Foto: Hanne Larsen

Det var Vlado Kozljan og Mislav Severel som hadde kjempet seg frem fra samfunnshuset i bygda og og en kilometer opp over jordene, sammen med skiguide Tommy Daglacier.

- Det går bra. Jeg tror jeg har falt ti ganger til nå, lo, Kozljan, som ikke tok seg selv særlig høytidelig.

De to kameratene hadde fått et lynkurs hos guide Daglacier, som var imponert over ferdighetene.

- Det er deres aller første skitur, så jeg synes de er veldig flinke. Ved at vi gir turistene opplæring, kan det kanskje bli starten for en hobby for dem, i tillegg til at de får en fin opplevelse utendørs med oss, sa Daglacier, som jobber for Pæskatun.

De to kroatiske kameratene forteller at de elsker å feriere i arktiske strøk og at så langt under oppholdet i Alta har de vært på hundekjøring og på snøscootersafari. I fjor var de i Finland, blant annet for å oppleve nordlyset. Akkurat det ble en nedtur.

- Vi så ikke nordlyset, så det orker vi ikke prøve på her i Alta heller. Men vi går selvsagt ut om kveldene for å se om vi ser det på himmelen.

- Hva tenker dere om at det bor en verdensmester på ski rett her borte? Og en langløpskonge rett bak dere?

- Det er veldig kult, gliste kroatene, før de stavret seg videre opp mot en ventende leirplass, noen hundre meter lengre opp i bakken.

ENDELIG: Det var godt å komme frem til gapahuken hvor guid Tommy svingte seg rundt for å lage bål til gjestene fra Kroatia. Foto: Hanne Larsen

Faktaboks om reiselivsnæringen:

  • Norsk reiselivsnæring har nesten 140 000 ansatte.

  • Samlet årlig verdiskaping er på nesten 70 milliarder kroner.

  • Reiseliv står for fem prosent av verdiskapingen i norsk næringsliv.

  • Næringen har fem hovedbransjer: opplevelser, servering, overnatting, transport og formidling.

  • Transport er størst målt i verdiskaping, med nesten halvparten av næringens samlede verdiskaping. Opplevelsessektoren har hatt størst vekst i verdiskaping. Servering er størst målt i antall ansatte, med nesten 50 000 ansatte.

  • Vintertrafikken til regioner i Nord-Norge er i positiv utvikling med økende etterspørsel etter Nordlys-turisme, ulike snø-aktiviteter og Hurtigruten.

  • Tilgjengeligheten til det norske reiselivsproduktet har blitt vesentlig styrket som følge av direkte lavprisfly til utlandet. Hovedeffekten har vært at utenlandske reisemål har blitt mer tilgjengelige for nordmenn.

(Kilde: Menon Business Economics)