Hadde det ikke vært for et knippe risikovillige lokale investorer, samt noen gale, gale kompiser, som tilfeldigvis også var i besittelse av skuespillertalent og sans for storytelling, så hadde kanskje ikke Tommy Wirkola bodd i Hollywood, sammen med sin vakre modell-kjæreste, i dag.

– He-he, ja det var jo ikke dette man så for, seg da de først sprang rundt i de gule t-skjortene med «Kill Buljo»-logoen på, humrer Michal Strifeldt.

– Ja, mange mente det var å kaste penger ut av vinduet, men jeg syntes det var spennende, sier Strifeldt i dag.

Wirkola er glad han fikk tilliten den gangen, og forsikrer at investorene har fått tilbake pengene sine for lenge siden.

- Ingen av oss som investerte i selskapet har tjent penger på det, men vi har fått være med på en eventyrlig reise, sier Magne Ek, som mener at de som kun investerte i filmen har fått pengene sine igjen mange ganger.

IMPONERT: Lærer ved medielinja ved Norges arktiske universitet, Elin Johansen, synes det er stas å følge sin tidligere elev fra sidelinja. Foto: Reiulf Grønnevik

Imponert lærer

Elin Johansen var medielærer til Tommy da han gikk på det som dengang het Høgskolen i Finnmark på begynnelsen av 2000-tallet. Hun har fulgt sin tidligere elev med stor interesse.

- Det er vel ikke mulig å forutse en sånn fantastisk utvikling som Tommy har hatt, men det er utrolig artig å se det fra sidelinjen. Det skyldes selvfølgelig talent, men mest i stor grad hardt arbeid og en ukuelig vilje, tror jeg. Noe av styrken hans kommer kanskje fra at han har hatt en stor vennegjeng, som han samarbeidet med hele veien, sier Johansen, som har fått æren av å se noen av Wirkolas virkelig tidlige verker.

- Jeg husker Tommys eksamensfilm som han gjorde hos oss. Den hadde noen spreke snøscooterscener, humrer læreren.

Berømmer kompisene

Wirkola husker sin tidligere lærer godt og synes naturlig nok rosen varmer. Selv tilskriver regissøren kompisene Jørn Tore Nilsen og Stig Fode Henriksen mye av suksessen.

– Det er ikke mange som har så god timing som Stig Frode, og altaværingene kan ha lett for å glemme hva han er god for. Han har tross alt gjort utrolig mye og har blant annet en rolle i Vikingane, som er en stor norsk serie, sier Wirkola.

Begeistret Tarantino

Da Kill Buljo The Movie, som er skrevet av Wirkola og Henriksen, kom i 2007 var det mange som lot seg forarge, men også begeistre. En av dem som synes Wirkola var særs forfriskende var selveste regissør-legenden Quentin Tarantino, som nevnte filmen i flere intervjuer på den tida.  To år senere kom grøsserkomedien «Død Snø», som blant annet gjorde seg bemerket på Sundancefestivalen, og vant publikumsprisen ved Toronto After Dark Film Festival.

– Da skjønte vi for alvor at vi hadde noe i bransjen å gjøre, kommenterer Wirkola i dag til Altaposten.

– Hvordan er det egentlig å se sitt eget navn under "regi," på store produksjoner?

– I starten var det en rar følelse. Å se seg selv der oppe på skjermen, for en film som skulle ut i verdenen. Spesielt en gang føltes det veldig stort. Det var da vi hadde Hollywood-premiere på «Hansel und Gretel». Premieren var lagt til legendariske «Mann's Chinese Theater», og når det da kom opp «Written and directed by Tommy Wirkola», ja da var det et klype-seg-i-armen-øyeblikk, sier den joviale regissøren.

Wirkolas filmer

Kill Buljo: The Beginning (2007)

Kill Buljo: The Movie (2007)

Død snø (2009)

Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa (2010)

Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013)

Kill Buljo 2 2013

Død snø 2 2014

What Happened to Monday (2017)

Wirkola jobber for tiden med manus til film om slaget ved Narvik under 2.verdenskrig