Seniorinspektør Per Helge Enochsen bekrefter at Mattilsynet har vært på inspeksjon ved Lean Fish i Bergsfjord, der de har foretatt et hastevedtak om båndlegging av seks tonn sei, som ikke kan omsettes og brukes til menneskemat.

Rapport seinere

– Vi har ikke skrevet rapporten ennå, så det er ikke avklart hva som skal skje med denne fisken. Kanskje kan den brukes til dyrefor, kanskje ikke. Vi skal undersøke saken nærmere med blant annet miljømyndighetene på fylket. Vi skal også ha nærmere undersøkt en del fiskeavfall som er dumpet utenfor fiskebruket, noe vi kunne se selv da vi var der. Her kan det være at vi leier inn dykkere for å få omfanget av dette nærmere verifisert, sier Enochsen.

Undersøkes nærmere

– De polske arbeiderne sier til oss at det dumpes opp mot to til tre tonn fiskeavfall utfor kaia hver dag, kan det være riktig?

– Det samme har de fortalt til meg da jeg var der, men dette er noe vi må undersøke nærmere, sier seniorinspektøren.

Han forteller at Mattilsynet ikke har stengt fiskebruket, men gitt bruket restriksjoner på omsetning av seks tonn sei, som ikke kan brukes til menneskeføde.

BÅNDLAGT: Mattilsynet har båndlagt seks tonn sei som de mener ikke egner seg som menneskeføde. Fisken har angivelig stått uten is i nærmere ei uke. Foto: Privat

Postivt med drift

Leder Berit Land i utviklingslaget i Bergsfjord sier hun ikke har hatt noen som helst kontakt med fiskebruket og derfor ikke kjenner forholdene der.

– Vi har ikke blitt bedt om noen form for involvering knyttet til bruket og har derfor ikke vært involvert i noen sider rundt oppstarten av fiskebruket. Det er ingen som har bedt oss i utviklingslaget om noen form form bistand, så jeg som leder har ikke annet enn registrert at bruket har åpnet igjen. Det har vi alle i bygda sett på som gledelig og det er noe som skaper aktivitet i bygda og der er positivt, sier Berit Land.