Leknes sier til Altaposten at han er gjort kjent med at det har vært en arbeidskonflikt ved Bergsfjordbruket, og at de fem polske arbeiderne ble oppsagt. Ut over det sier Leknes han ikke kjenner saken godt nok til å gi ytterligere kommentarer.

Wiese vet

– Det enkleste er å snakke med daglig leder Andreas Wiese, som er kjent med saken.

Wiese sier to av de fem polakkene ble oppsagt, mens tre reiste fra Bergsfjord i solidaritet med de to.

– Det er to forhold i denne saken. Det ene er at de har klaget på kontrakten som sådan, det får være en sak mellom dem og oss. Det andre, som ikke er riktig, er at lønna er 120 kroner timen. De har en kontrakt med minstelønn for fiskeindustrien. Det mest relevante for oss i denne saken, er at de ikke har overholdt sine plikter som arbeidstakere. Vi mener de ikke har gjort jobben sin, at de har sabotert produksjonen, nektet å jobbe og de har etter vår mening streiket ulovlig, sier Andreas Wollnick Wiese, som er daglid leder i Lean Fish AS.

Umulig samarbeid

Han sier selskapet har hatt ansatte fra hele verden, men har aldri opplevd noe liknende før. Derfor ble to av de polske arbeiderne oppsagt.

– Det er konkrete hendelser som ligger til grunn for dette. Alle som har lønn tilgode vil får det utbetalt når det er lønningsdag og i kontrakten er den oppgitt til å være 25. i hver måned, sier Wiese.

Han sier han forstår at de er fortvilet, og er i sin fulle rett til å fremme sin sak.

– Det er bare det at vi ser saken helt annerledes fra vår side. At det er en personkonflikt mellom dem og den stedlige arbeidslederen, handler om at de ikke har villet jobbe på den måten som produksjonslederen har ønsket, men hvordan driften skal skje, er det bedriften som bestemmer. Her var det en helt umulig situasjon og samarbeidet med de to oppsagte og bedriften kunne ikke fortsette. Måten de har handlet på har påført Lean Fish et tap og det ligger til grunn for at vi ikke ønsker å opprettholde en arbeidskontrakt med to av dem, sier daglig leder.

Normalt besøk

– De påstår å ha blitt beskyldt for at det er de som har varslet Mattilsynet?

– At Mattilsynet besøker fiskebruket er en helt normal hendelse, så det har ikke noe med denne saken å gjøre. Mattilsynet har båndlagt sei som hadde ligget for lenge før den hadde blitt hengt, så blir det avgjort seinere om den fisken kan brukes til dyrefor, sier Wiese. Han legger til, at der hvor det er folkehelseimplikasjoner knyttet til fiskeproduksjonen tar selskapet affære med en gang. Wiese hevder de polske arbeiderne har tatt fisk ut av kassene og lagt dem på gulvet og deretter filmet fisken og vist til Mattilsynet.

– Dette synes vi er fryktelig synd og dette har skapt et dårlig arbeidsmiljø. Lønn og avlønning er ikke noen konflikt fra vår side, det vil bli godtgjort for de timene de har arbeidet. Vi forholder oss til kontrakten, ulovlig streik eller illojalitet godtar vi ikke, sier Wiese. Han sier det er andre som får avgjøre om kontraktene er gyldige.

– Har de lønn til gode, så får de det. Jeg føler meg trygg på at vi har en grei sak, ikke en kurant sak, avslutter han.

OPPSAGT: Styreleder Kjetil Leknes i Lean Fish AS sier oppsigelsen skyldtes en arbeidskonflikt. Foto: Arkiv