1. januar i år ble Berge eneeier at selskapet –  og fra dag én ble det full gass for merkevarebyggingen.

Bestermorskilden

Om Ernst Berge får det som han vil, skal  vannet med navnet «áhkku» (samisk, uttalt ahko, betyr bestemor), en dag erobre verden og overta markedet helt. Markedsført som naturlig, rent og en smule magisk. Tappet rett fra bestemorkilden i Loppa.

Grepet av entusiasmen til den 64 år gamle gründeren er man ikke i tvil om at han, kanskje snart,  får det som han vil. Og at produktet fra Loppa Spring Water AS blir en vinner.

–  Men jeg har jo litt dårlig tid, smiler Berge, et øyeblikk rolig lent tilbake mot sofaputene hjemme i Nuvsvåg.

Utholdenhet

Hva får en sindig finnmarking til å satse aktivt på næringsutvikling, så nær pensjonsalder og en tilværelse som makelig livsnyter?

–  Jeg har gjort mye og opplevd opp- og nedturer. Men har aldri gitt opp, og da går det bra. Ernst forlater sin tilbakelente stilling for å understreke at «å gi opp» ikke finnes i hans vokabular. Faren reiste rundt på anleggsarbeid og var borte fra hjemmet i lange tider.

– Jeg kjente han ikke når han kom hjem og kom ikke frem før han lokket med sukkertøy, ler Ernst.

Men faren så nok hva som skjedde og startet et agentur med salg av forskjellige varer. Familien åpnet butikk i 1986, og startet entreprenør-firmaet E. Berge & Sønner. Kreativiteten i familien gjorde at det var utenkelig å være uten arbeid.

– Man må være åpen for omstilling hele tida. Å drive næring er å skape. Man må være utålmodig, men likevel utholdende. Som en idrettsutøver med høye mål. Det kreves utholdenhet, god strategi, drømmer og hard jobbing, er Ernst Berge sitt råd for å komme videre selv om man møter en motbakke.

Gründer-manual

Å henge med i fortellingen, krever konsentrasjon. Men det er ikke enkelt når alt blir krydret med anekdoter og artige historier fra virkeligheten. Det er bare å registrere at lattertårene totalt ruinerer både maskara og annen sminke. Trykker man i tillegg på «vanntasten», øker energinivået til å komme farlig nær rød sone. I ti år har drømmen om Loppa-vannet vært levende, får vi presisert. Og at det har vært mye jobbing uten de store resultatene. Som eneeier kan Ernst Berge styre alt, og la drømmene få fritt spillerom.

– Det er ingen begrensninger. Målet er å få inn andre aktører med penger, og også tilby pakkeløsning med andre produkt enn Loppa Spring Water AS. Det kan være som medeiere eller for å overta helt, forteller gründeren som sier pengemangel er det som har bremset utviklingen av idéen som startet i 2007. Hva som ligger i eventuell pakkeløsning, vil han ikke ut med akkurat nå.

Og det er sikkert like greit.

– Jeg har vært i kontakt med Norsk designråd og Innovasjon Norge og har gått inn i markedsføring på mange språk, får vi vite, og litt rettere i ryggen forteller han at vannprosjektet blant annet har fått litt fotfeste i USA, i Midt Østen og i Kina. Ernst drømmer om et fabrikkområde i Nuvsvåg, og aktivitet med arbeidsplasser som lokker unge til å etablere seg i bygda. Latterfullt forteller han om minimale engelsk-kunnskaper i starten, og om læring på den harde måten. I dag kunne jeg gitt ut brukermanual for unge gründere, mener han. Kan lykkes –  Vi kan lykkes, kommer det.

Slik jeg forstår kroppsspråket og iveren, kunne han like godt sagt «Vi skal lykkes». Vannkildene han har funnet frem til, kalles bare «kilde nord» og «kilde sør».  I to år tok han vannprøver hver uke og under alle slags værforhold.

Godkjent i USA

– Vi har fått godkjenning av vannet i USA, men måtte ta noen ekstra vannprøver på grunn av at det var kommet snø i prøveglassene.

Ernst minnes kaotiske tilstander med uvær og prøvetaking der prøveglass ble vernet mot snøfokk under en presenning. Han savner prosjektleder Øyvind Grimstad som dessverre døde midt i en positiv periode for «áhkku-vannet».

– Det er et kjempetap. Han har hjulpet mye, kommer det alvorlig før fortellingen fortsetter i samme tempo. Vel, kanskje med enda mer gass,  siden Altaposten skal rekke en ferge.

Han fremhever at ingen kan kopiere vann som det naturen lager i Finnmark.

– Jeg har laget en historie rundt navnet «áhkku», sier Ernst. Selvsagt har han det. Selvsagt har han tenkt ut at «áhkku» må ha følge av noe mer enn ren produktopplysning.  Noe som pirrer nysgjerrigheten.

Brukt til helbredelse

Kortversjonen av historien er at vann fra bestemorkilden i tidligere tider ble brukt til helbredelse. Det var der de også hentet vann til hushold, for eksempel til kaffekoking.  Som tilhører har vi underveis, gjennom latterkuler og med fartsproblemer, sikkert mistet halvparten og kanskje mer av fortellingen om gründeridéen, fra start til idag.

– Jeg har dårlig tid. Jeg må i alle fall leve til jeg er 75.

Når Altaposten spør hvorfor akkurat da, hvorfor det er så viktig, får vi svaret med et glis:

– Jeg er med og jobber for befolkningsvekst i bygda. Når jeg fyller 75 skal Nuvsvåg ha flere innbyggere enn Øksfjord. Det er mitt mål i livet.